EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тръмп: НАФТА под въпрос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп: НАФТА под въпрос

mail14:32 | 04.04.2018прегледи 3888 коментарикоментари 0


Мексиканските власти трябва да вземат мерки да спрат потока от наркотици и нелегални мигранти от своя територия към САЩ, защото в противен случай Споразумението за североамериканска зона за свободна търговия (НАФТА) ще бъде анулирано, написа в Туитър американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС.
"Мексико прави много малко или изобщо нищо, за да не позволява хора да проникват първо в Мексико през южната му граница, а после и в САЩ. Те се смеят над нашите глупави имиграционни закони", посочи той.
"Те трябва да закрият тези големи канали за наркотици и хора, или аз ще сложа край на "дойната крава" НАФТА. Нужна е стена!", подчерта Тръмп, имайки предвид изграждането на стена по американо-мексиканската граница, за която Конгресът тази година така и не отпусна средства, а само финансира ремонт на съществуващите метални заграждения и продължаването им на незначително разстояние.
Президентът призова също така републиканците да приемат строги закони за борба с нелегалната миграция, без да чакат подкрепа от демократите в Конгреса. Според него сега на граничните служби "не е позволено да изпълняват както следва работата си на границата заради смехотворни либерални закони", приети от демократите, които позволяват нарушителите да бъдат пускани.
"Положението става все по-опасно. Точат се цели кервани. Републиканците трябва да използват ядрения вариант, за да приемат строги закони", посочи Тръмп.
Под "ядрен вариант" се разбира процедура, която позволява на партията с мнозинство в Сената да заобиколи правилото, изискващо законопроектите да бъдат подкрепени от минимум 60 сенатори от общо 100. Сега републиканците имат в Сената само 51 гласа и демократите могат да блокират техните инициативи. Ако се приложи "ядреният вариант", лидерът на партията на мнозинството има право да направи изключение от правилата, чиято окончателна отмяна на практика е крайно сложно нещо - изисква се подкрепа вече от 67 сенатори.
Законността на такъв подход остава предмет на юридически спорове.
Тръмп освен това заяви, че повече няма намерение да прави каквито и да са компромиси или сделки за защита на правата на мигрантите, доведени в САЩ от нелегално пристигнали родители, докато са още непълнолетни. По-рано те бяха защитени от програмата DACA, но Тръмп я отмени и призова Конгреса да закрепи тази промяна законодателно. Но пазарлъците между двете партии по въпроса не доведоха до никакъв резултат и съответните положения не бяха включени в приетия вече бюджет за 2018 г.
"Повече никакви сделки по DACA", заключи Тръмп в Туитър.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg