EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тръмп: Китай и Русия - наши конкуренти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп: Китай и Русия - наши конкуренти

mail09:40 | 19.12.2017прегледи 13964 коментарикоментари 0


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са "в нова ера на съревнование" на световната сцена. Той направи това при представянето на стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място", предаде ДПА.
    "С тази стратегия искаме велико възраждане на Америка, възраждане на доверието, както и възраждане на патриотизма, благоденствието и гордостта", каза Тръмп във Вашингтон при представянето от правителството му на 68-страничния документ, излагащ визията на управляващите по въпросите на сигурността.
    В документа се споменават Китай и Русия като предизвикателства пред американското могъщество, влияние и интереси, въпреки че Тръмп потърси тяхната помощ за Северна Корея и Иран.
    Той обяви, че САЩ "отново ще се съревновават" и изреди постигнатото според него през 11-те месеца на управлението си при преследването на американските интереси за сметка на международни споразумения като Парижкото за климата и Транстихоокеанското за търговията, отбелязва ДПА.
    В документа се набляга и на ангажимента на САЩ да попречат на Северна Корея да разработва ядрено оръжие, както и на безпокойството на Тръмп от споразумението за иранската ядрена програма, като се иска подобряване на противоракетната отбрана.
    В стратегията са изложени четири основни стълба на националната сигурност: защита на САЩ от заплахи като тероризъм, наркотрафик и ракетни заплахи; засилване на американското благоденствие; запазване на мира чрез сила, изискваща съчетание от конвенционална военна мощ, киберотбрана и дипломация; и разширяване на американското влияние чрез поощряване на демокрацията и развитието.
    Тръмп нарече Русия и Китай конкурентни сили, които "се стремят да оспорят американските ценности" и изтъкна още сред предизвикателствата пред САЩ терористичните режими, терористичните и траснационалните престъпни организации.
    В стратегията Китай и Русия са определени като "ревизионистични сили" и се посочва, че те "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят света по начин, коренно противоположен на американските интереси и ценности".
    "Китай, Русия и други играчи от държавен и недържавен тип признават, че в представата на САЩ за света той често пъти се дели на две - държави, с които са в мир, и такива, с които са във война, при положение че светът всъщност е сцена на непрекъснато съревнование", се казва още в стратегията. "Нашите противници няма да се борят с нас по нашите правила. Ще повишим конкурентоспособността си, за да посрещнем предизвикателството, за да защитим американските интереси и за да издигнем своите ценности".
    Документът, но не и речта на Тръмп, навежда на заключението, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., констатация, която американският президент не приема с охота, отбелязва ДПА.
    "Днес играчи като Русия използват информационни средства в опит да подронят легитимността на демокрациите", се казва в него, като се посочва, че САЩ трябва да повишат готовността си за подобни заплахи.
    Тръмп отбеляза, че Вашингтон ще работи заедно с Москва и Пекин, когато това обслужва американските интереси, като спомена как САЩ са предоставили на Москва разузнавателни сведения, предотвратили терористична атака в края на миналата седмица.
    В документа, в който обикновено американските президенти излагат своите приоритети за националната сигурност, е премахнат фокусът върху климатичните промени като заплаха за сигурността, поставен при предишния президент Барак Обама. Сега това се заменя от поставяния отдавна от Тръмп въпрос за сигурността на границите и стопанското благополучие.
    "Не можем да гарантираме сигурността на страната си, ако не гарантираме сигурността на границите си", каза американският президент, вмъквайки отдавнашния си призив за стена по границата с Мексико, както и за промени в имиграционната политика на САЩ в документ, чийто фокус традиционно е върху отбраната и външната политика.
    Тръмп също така обяви икономическата сигурност за част от националната сигурност и за "напълно необходима за американското могъщество и влияние в чужбина".
    Министерството на вътрешната сигурност започна да планира изграждането на стена по границата с Мексико, но Конгресът все още не е одобрил разходите за построяването на по-голямата част от нея. Съоръжението беше сред основните предизборни обещания на Тръмп за намаляване на незаконната имиграция и контрабандата.
    Икономическата му програма включва намаляване на данъците, дерегулации и отмяна или предоговаряне на съществуващи търговски споразумения.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg