EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тръмп иска Русия в Г-7

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп иска Русия в Г-7

mail15:02 | 09.06.2018прегледи 1870 коментарикоментари 0


Доналд Тръмп хвърли срещата на Г-7 в хаос с призива си Русия да бъде върната обратно във формата, предизвиквайки яростни реакции от страна на Обединеното кралство и други световни лидери, пише британския вестник The Telegraph, цитиран от Фокус. По време на срещата на върха на Г-7 в Канада Тръмп заяви: "Русия трябва да бъде на срещата, защо да имаме среща без тях?

"Знаете ли, независимо дали ви харесва или не, и може би не е политически коректно, но имаме свят, в който да управляваме“. "Няма значение как ще го наричате. Това беше Г-8 ", но Русия беше изхвърлена, а трябваше да се позволи на Русия да се върне обратно. Русия трябва да е на масата за преговорите ".

Русия бе отстранена от елитната група през 2014 г. като наказание заради анексирането на Крим и подкрепата й за про-руските сепаратисти в Украйна.

Изгонването бе подкрепено от останалите членове на групата - САЩ, Канада, Япония и четири европейски държави.

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, френският президент, настояха че бърз напредък в търговските преговори все още е възможен, след като се срещнаха за кратко през първия ден.  Но предложението на Тръмп за реадмисия на Русия беше осъдено от Тереза Май, която настоява световните лидери да предприемат по-твърда линия срещу Русия заради отравянето на Сергей Скрипал.

Високопоставен източник от британското правителството заяви: "Министър-председателят винаги е казвал, че трябва да контактуваме с Русия, но внимателно“. "Трябва да си припомним защо Г-8 стана Г-7 - след като Русия незаконно анексира Крим. Оттогава сме свидетели на злонамерена дейност от Русия по множество начини, включително по улиците на Солсбъри във Великобритания. Преди каквито и да било разговори за присъединяването на Русия, тя трябва да промени своя подход.", заяви Тереза Мей.

Сблъсъкът на британския премиер с Доналд Тръмп стана, след като източници заявиха пред "Телеграф", че президентът е разочарован от тона на Тереза Мей като на „училищна директорка“

Европейските членове на Г-7 единодушно се противопоставят на призива на Тръмп, заяви по-късно от името на френския президент Еманюел Макрон негов високопоставен помощник."Общата европейска позиция е против завръщането на Русия", каза пред той репортери , въпреки че лидерите оставиха отворена "възможността за установяване на диалог" с Москва.

----------------------

Лидерите от Г-7 ще споделят информация помежду си и ще работят с интернет доставчици и социални медии за осуетяване на външна намеса в избори в страните им, се казва в проектодокумент на срещата на върха на групата в Канада, предаде Ройтерс.
Освен това САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Италия ще осигурят прозрачност на финансирането на политическите си партии и на политическите реклами, особено в предизборни кампании.
В текста изглежда се имат предвид твърденията на САЩ и някои страни от ЕС, че Русия се е намесвала в техни избори. Москва отрича да е правила това.
"Чуждестранни лица се опитват да подкопаят нашите демократични страни и институции, изборния ни процес, суверенитета ни и сигурността ни. Тези вредни, разнообразни и постоянно променящи се тактики са сериозна стратегическа заплаха, срещу която се ангажираме да се изправим заедно и да работим и с други правителства, които споделят нашите демократични ценности", се казва в проекта на съвместния документ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg