EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Трус със сила 6.7 в Италия + няма жертви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трус със сила 6.7 в Италия + няма жертви

mail09:21 | 30.10.2016прегледи 2812 коментарикоментари 0


Земетресение с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер разтресе Централна Италия, съобщава Reuters, позовавайки се на Геологическа топографска служба на Съединените американски щати. Епицентърът е бил на 68 км югоизточно от град Перуджа и е бил на дълбочина 108 км.
Засега няма данни за материални щети или човешки жертви.

От своя страна Европейският сеизмологичен център съобщи, че земетресението е с магнитуд от 6,7 по Рихтер, почувствано е в Централна Италия, епицентърът  е на 132 км североизточно от Рим и на 67 км източно от град Перуджа, който беше засегнат по време на труса от 26 октомври. Дълбочината на земетресението е на 10 км. За момента не се съобщава за пострадали и нанесени щети.

Италианската сеизмична служба уточни по-късно, след няколко обработки на данните от труса, регистриран тази сутрин в 7,40 часа местно време, че силата му е от 6,5 по Рихтер на 10 километра дълбочина. Веднага последваха още няколко труса с магнитуд над 4. Епицентърът е в същата така наречената „червена зона” където бе земетресението от 26-ти този месец  недалеч от град Норча, Пречи и Кастелсананджело сул Нера в областите Умбрия , Марке и Абруцо. 

Трусът  бе усетен в почти цяла Италия и най-много в Адриатическата половина на Апенинския полуостров.

Няма загинали, но няколко души са ранени след земетресението тази сутрин в Централна Италия, заяви местната служба за гражданска защита, цитирана от ДПА. "В момента нямаме данни за жертви", каза на пресконференция Фабрицио Курчо, началник на италианската служба за гражданска защита.
"Няколко души са ранени", а много пътища - затворени, допълни той.

Коментар на проф. Емил Ботев:

Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа не може да се търси. Минава се през различни геотектонски структури и микроплочи. Това каза за предаването „Неделя 150“   по „Хоризонт“  ръководителят на департамент „Сеизмология“  към Геофизичния институт на БАН Емил Ботев. Той коментира, че по принцип след силен трус не следва нов такъв, а ставащото в Италия е по-скоро изключение. 

В теорията, а и в практиката, в много редки случаи се получават т. нар. „рой земетресения“, когато едно силно земетресение предизвиква неравновесие в дълбочина при земекорните блокове и те, след това, се наместват допълнително. Това са относително редки случаи. За съжаление, са и много по-опасни, защото предходните земетресения отслабват в значителна степен сеизмичната устойчивост на сградите и следващите вече „си свършват работата“. В Италия станаха 3 земетресения с магнитуд над 6 само за два месеца

 

/ТАСС, АФП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg