EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трудни времена за АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трудни времена за АЕЦ „Козлодуй”

mail09:20 | 26.04.2011прегледи 681 коментарикоментари 0


Атомната електроцентрала в Козлодуй, чиято репутация още страда заради полемиката през 90-те години на 20-и век за нейната безопасност, се готви да премине строгите тестове, на които Европейският съюз ще я подложи след ядрената злополука в Япония, посочва Франс прес."Нашата централа е най-контролираната в Европа: 25 мисии през последните 12 години, по-специално от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Световната организация на ядрените оператори", отбеляза изпълнителният директор на българската АЕЦ Костадин Димитров.
АФП припомня, че централата, която е построена от Съветския съюз, привлече вниманието на Запада пет години след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. Европейският съюз наложи затварянето на четирите стари атомни реактор на АЕЦ "Козлодуй" (с мощност 440 мегавата), като изваждането от експлоатация на първите два бе поставено като предварително условие за приемането на България в ЕС. Единствената българска атомна електроцентрала е оборудвана днес с два модерни 1000-мегаватови реактора.
Българското правителство разчита на своите международни партньори, сред които френската компания "Арева", която отговаря за системите за сигурност, да помогнат за удължаване на срока на експлоатация на тези два реактора, който изтича съответно през 2017 и 2019 г. Преди още Европейската комисия да е разработила стриктните
критерии, по които ще бъдат проведени тестовете на атомните централи в ЕС, АЕЦ "Козлодуй" вече е започнала своята подготовка, съобщи Костадин Димитров. Един "генерален щаб" вече изследва всички системи, включително защитеността на атомната централа от евентуален атентат, пожар или наводнение. По-голямата част от 23-те хиляди жители на Козлодуй, на брега на река Дунав, в най-бедния, по данни на Евростат, регион в Европейския съюз, са уверени в безопасността на централата, която е най-големият работодател в града."Чуждестранният натиск направи централата още по-сигурна", коментира Даниела Митренова, чийто съпруг работи в АЕЦ.
Ученичката Ивелина Димитрова отбеляза през усмивка, че "цунами като това в Япония никога няма да стане на Дунав".Общественото мнение в България като цяло е благосклонно към атомната енергия, смятана за най-евтиния източник на електричество. Критикуван от икономисти и интелектуалци, проектът за изграждане на нова българска атомна централа - в Белене, източно от Козлодуй, има подкрепата на 48 процента от българите, според проучване на "Галъп". Само 15 процента се обявяват против.
 


Тагове: АЕЦ, проверка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg