EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трудна жътва в Добричко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трудна жътва в Добричко

mail10:08 | 14.07.2021прегледи 721 коментарикоментари 0


Прибирането на зърнената реколта в Добричка област започна с "дебнене" на часове без валежи и при по-ниски изкупни цени на продукцията, съобщи на БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.
Добричкият регион е лидер в страната в отглеждането на пшеницата като площите със зърнената култура през тази стопанска година достигат 1 201 630 декара.
Жътвата е трудна, защото почти всеки ден превалява, комбайните не могат да влязат в полетата, има и полегнала пшеница от дъждовете, каза председателят на браншовата организация, който е сред зърнопроизводителите в Добричкия регион. По думите му добивите са много по-добри от миналата стопанска година, когато заради сушата земеделците в областта прибраха средно по 178 килограма зърно от декар.
Цените на новата реколта паднаха до 335 лева за тон - и то, ако зърното бъде закарано до близко пристанище, добави Костадинов. Председателят на НАЗ коментира, че "на зелено" пшеницата е договаряна по 390 лева за тон, но тези сделки не надхвърлят пет на сто от търговията в региона.


Тагове: Добрич, жътва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg