EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трише предупреди за инфлационна спирала

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трише предупреди за инфлационна спирала

mail10:25 | 24.01.2011прегледи 530 коментарикоментари 0


Президентът на Европейската централна (ЕЦБ) банка Жан-Клод Трише предупреди в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" за опасност от ускоряване на инфлацията и даде да се разбере, че има готовност да бъде повишена водещата лихва, предаде АФП.
"Всички централни банки през периоди като сегашния, когато има инфлационни заплахи, идващи от суровините (...), трябва да внимават много да не се допуснат ефекти от втори кръг", предупреди Трише.
Изказването му напомня думите, които той каза през юни 2008 година, когато поскъпването на суровините и особено на петрола заплашваше, според него, да се отрази на заплатите (въздействия от втори кръг) и да доведе до инфлационна спирала.
На 3 юли 2008 година ЕЦБ повиши лихвата си с четвърт процентен пункт до 4,25 процента преди да я понижи с половин процентен пункта през октомври и до май 2009 година да я сведе до 1 процент, оставяйки я на това равнище и до момента.
„Всички страни от еврозоната имат огромен интерес да овладеят стабилно инфлационните очаквания", допълва Трише, очевидно имайки предвид страните, които в момента имат трудности с държавния дълг.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg