EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трите стълба на държавния дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трите стълба на държавния дълг

mail13:50 | 09.03.2012прегледи 539 коментарикоментари 0


“Според мен трябва да имаме максимална диверсификация при финансирането на държавния дълг и в източниците на финансиране, и в годините на падежите.” Това заяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, информира БТА. “За мен е най-правилно да има частично погасяване на държавния дълг с приходи от продажби на ненужни държавни активи,една част да бъде покрита с краткосрочни държавни ценни книжа със срок до три години, а друга част - със средносрочни еврооблигации със срок пет или седем години”, оповести плановете си Дянков. По думите му доброто съотношение между тези три различни източници на финансиране е по една трета от всеки вид. Дянков припомни, че в Закона за държавния бюджет за 2012 г. е определен максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през настоящата година /до 2 млрд. лв./.
Дянков посочи, че в момента инвестиционният рейтинг на страната и макроикономическите й показатели дават възможност за пазарно финансиране, както местно, така и на международните капиталови пазари. През 2015 г. също предстои голям падеж от така наречения дълг на Милен Велчев, така че отсега трябва да мислим и за него, добави той.
Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров отправи реплика, че събирането на една трета от дълга от приходи от приватизация е под въпрос и трябва да се потърси алтернатива. Според него държавата трябва да си остави и буфери пред всяка една от трите възможности за финансиране на държавния дълг. Не трябва да се инвестират масово средства от Сребърния фонд в държавни ценни книжа, заяви Димитров.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg