EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тримата - единни за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тримата - единни за АЕЦ "Белене"

mail16:49 | 10.04.2011прегледи 943 коментарикоментари 1


Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков показаха единение на позицията за проекта "Белене", съобщава Дарик.Централата има бъдеще, ако цената на тока, на която ще се продава навън, ще е изгодна за държавата. Отговор на този въпрос се очаква да даде консултантската група Ейч Ес Би Си банк, с която в понеделник ще бъде подписан договор. "С това проектът влиза в своята ясно определена посока и въз основа на заключението на консултанта ние ще вземем политическо решение", каза министър Трайков. Премиерът коментира, че нишката в комуникацията между министър Дянков и министър Трайков се е била скъсала. "Когато се възложи на вицепремиер или министър задачата, той не е едноличен играч, има екип и за да не се допускат повече грешки, направихме комисия от експерти на финансовото министерство и министерство на енергетиката", каза премиерът. Той добави, че министър Трайков пряко отговаря за проекта. Относно ситуацията с освобождаването на директора на НЕК Красимир Първанов, Бойко Борисов заяви, че решението ще бъде взето, след като преди това се събере бордът на Българския Енергиен Холдинг. Бойко Борисов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков бяха днес на мотополигон "Горна Росица" край Севлиево за откриването на първия кръг от Световния шампионат по мотокрос МХ1 и МХ2.

Като че ли ние нямаме ясна бизнес идея за АЕЦ „Белене" - това коментира по-рано в предаването „Седмицата" на Дарик новият председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян. Попитан има ли начин да се направи „Белене" без държава да застане зад това, той отвърна: „При икономика като българската и фирми като българските - няма начин, от финансова гледна точка". На въпрос дали е добър вариант руската страна да даде гаранция, Хампарцумян коментирам че „при положение, че имаме ясна бизнес идея, няма значение толкова кой дава гаранция". По думите му обаче като че ли такава няма: „Досега никой не ни е представил ясна визия какво се случва с „Козлодуй", какво се случва с ядрените отпадъци, какво се случва с „Белене", колко ще потребяваме, какви мерки ще вземем, за да станем енергийно ефективни. Това се решава с предприемчивостта, обществените усилия, обществения натиск и възможността ние да си модернизираме държавата".
Според Левон Хампарцумян България дотолкова се е ангажирала със 6 млрд. евро с пакта за стабилност на единната европейска валута, доколкото ако си купим фиш от тотото и спечелим джакпота. "Това, което реално ще трябва да внесем в този фонд, са няколкостотин милиона. Политическите борби на това ниво са вредни, защото или сме членове на тази общност, или не сме. Ако сме, то изпълняваме всичко, което трябва да се направи", категоричен бе банкерът. Решението за излизане от кризата е в привличането на чужди капитали, ангажиране на целия местен капитал в начинания, довеждащи до производство на атрактивни стоки и услуги", коментира Левон Хампарцумян.


 
Коментари
 
Митко Павлов - 26-05-2011 г. 11:05:47

Мисля, че действително не знаем какво искаме да постигнем с АЕЦ Белене. Много объркана история се получи.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg