EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трима от четирима гърци губят от новата пенсионна реформа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трима от четирима гърци губят от новата пенсионна реформа

mail10:45 | 28.06.2010прегледи 908 коментарикоментари 0


Двете основни синдикални централи в Гърция - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ и Федерацията на държавните служители АДЕДИ, утре свикват 24-часова обща стачка в знак на протест срещу предложената от правителството реформа в пенсионната система, съобщават гръцките медии.
Очаква се стачката да блокира напълно държавния и частния сектор в страната. Синдикатите призовават за масово участие в протеста,  в който ще се включат и журналистите.     
В края на миналата седмица кабинетът в Атина даде зелена светлина на проекта за реформа в пенсионната система, който трябва в скоро време да  бъде гласуван в парламента.
Реформата предвижда увеличаване от 60 на 65 години на възрастта на пенсиониране на жените, с което се изравнява с тази на мъжете, както и увеличаване от 35-37 на 40
години на осигурителния стаж за получаване на пълна пенсия.
Промените са съобразени с условията на спасителния план на ЕС и МВФ, съгласно които Гърция трябва да намали пенсионните добавки и да сложи край на ранното пенсиониране.
Проучвания на общественото мнение показват, че много голяма част от гърците се противопоставят на реформата.
Законопроектът предвижда изравняване на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените на 65 години, премахване на 13-ата и 14-ата пенсия, орязване на някои пенсии и големи промени за жените и майките, допълва вестникът.
Всички издания в страната информират за обявената утре от синдикатите 24-часова обща стачка срещу пенсионната реформа.   
В. "Елефтеротипия" отбелязва, че трима от четирима гърци са губещи от тази реформа и че най-потърпевши от нея ще бъдат майките и упражняващите тежки професии.
В. "Етнос" твърди, че най-много ще загубят от тази реформа работилите от 1983 г. до 1992 г. и че най-болезнени са промените за майките с непълнолетни деца. Същият вестник информира и за появили се сценарии за възможен ремонт на кабинета. Според изданието те били само на хартия и все още се обмисляли, но не било изключено да бъдат направени в близко време.       
В. "Имерисия" предупреждава, че се задава нова вълна от поскъпване на стоките на пазара, тъй като от 1 юли влиза в сила ново покачване на ДДС, който скача от 21 на 23 на сто и ще засегне упражняващите редица свободни професии като адвокати,
таксиметрови шофьори и други. Повишаването на ДДС е сред мерките, включени в правителствения план за икономии с цел намаляване на бюджетния дефицит.
В. "Нафтемборики" пише, че финансовото министерство планира през това лято да стартира редица нови приватизационни процедури и да разпродаде държавни предприятия и фирми. В рамките на тези негови усилия се обмислял и вариант за създаване на нова обществена супербанка, допълва вестникът.              



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg