EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трилиони долари срещу петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трилиони долари срещу петрола

mail12:45 | 06.06.2012прегледи 1078 коментарикоментари 0


Използване на възобновяема енергия и по-ефективни транспортни средства могат да сложат край на световната зависимост от изкопаеми горива и да спасят уязвимата Арктика от унищожение заради добива на нефт, според нов енергиен сценарий, представен от Грийнпийс, Европейския съвет по възобновяема енергия (www.erec.org) и Световната организация за вятърна енергия (www.gwec.net). Докладът „Енергийна [Р]еволюция: Устойчива световна енергийна перспектива” предлага детайлен и практически начин за намаляване на търсенето на петрол с около 80%, особено за транспортния сектор. Енергийната [Р]еволюция показва, че няма да има нужда да се разработват нови източници на нефт, като Арктика и нефтените пясъци на Канада, или дълбоководните сондажи в морето на Бразилия, ако нашите превозни средства се захранват повече с възобновяема енергия и ако много по-строги стандарти за ефективност на колите се прилагат в Европа и на други места.
„Начинът да намалим зависимостта си от петрола и да се спре заплахата за сондажи в крехката арктическа екосистема и в други маргинални източници на нефт, е да направим колите много по-ефективни и да използваме повече електрически превозни средства, захранвани с възобновяема енергия.”, коментира Свен Теске, енергиен експерт в Грийнпийс и съавтор на доклада. „Индустрията на възобновяемата енергия се развива бързо, но автомобилната индустрия доста се бави в предлагането на нови технологии”.

Според новия енергиен сценарий, технологиите на ВЕИ биха могли да осигуряват повече от 90% от електричеството и отоплението по света и повече от 70% от транспорта. Тази трансформация на енергийната система ще поддържа икономическия растеж и ще осигури по-ниски енергийни цени. Въглеродните емисии ще бъдат драстично намалени, за да се предотвратят катастрофални промени в климата, а същевременно ще бъдат създадени милиони работни места.

Преходът към използването на електрически превозни средства – като частен и обществен транспорт, е ключов за намаляването на петролната зависимост и за постигане на по-голяма енергийна ефективност. Все повече енергията за транспорт в света трябва да идва от ВЕИ електричество – най-вече от слънчеви и вятърни централи. „Имаме технологията да елиминираме изкопаемите горива от производството на електричество до 2050 г.”- заяви Стийв Сойер, генерален секретар на Световната организация за вятърна енергия. „Енергийната [Р]еволюция показва, че с известна подкрепа, производството само на вятърна енергия може да надвиши 1000 GW до 2020 г. – около 12% от електричеството в света. Това ще даде и много ползи, като повишена енергийна сигурност и ще е ключово за смекчаване на последиците от климатичните промени. Но за да достигне развитието на вятърната енергия своя пълен потенциал правителствата също трябва да действат: относно климатичните промени, замърсяването на въздуха и да спрат субсидирането на индустрията на изкопаемите горива”.
Нивото на инвестиции в нови енергийни мощности до 2050 г. за изпълнение на сценария на Енергийната [Р]еволюция ще бъде $1.2 трилиона на година, около 1% от световния годишен БВП. Въпреки че това е двойна инвестиция в сравнение с инвестициите в сценарий с изкопаеми горива от $506 милиарда, ако се заложи на ВЕИ ще има резултат от $1.3 трилиона спестявания от цени на горива годишно. Тези спестявания могат да подтикнат още повече инвестициите, за да се осъществи прехода към ВЕИ. Според новия сценарий за Енергийна [Р]еволюция глобалните емисии на въгледорен диоксид ще спаднат след като достигнат връх през 2015 г. – годината, която учените отбелязват като критична. До 2050 г. емисиите CO2 ще бъдат с 80% по-малко в сравнение с нивата от 1990 г., ако енергийните нужди се покриват почти изцяло от възобновяема енергия.

 

 

 

 

 


Тагове: петрол, ВЕИ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097