EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три хидровъзела на р. Арда строи EVN

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три хидровъзела на р. Арда строи EVN

mail09:42 | 20.07.2010прегледи 2608 коментарикоментари 0


До края на годината ще бъде изготвен техническият проект, а в началото на 2012 година очаквам да бъде направена първа копка по изграждането на Хидроенергийния комплекс Горна Арда”, заяви премиерът Борисов, който присъства във Виена на официалното подписване на Акционерно споразумение за изграждане и експлоатация на каскадата между ”НЕК” ЕАД и ЕVN AG, съобщи правителственият пресцентър. На подписването присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и членове на официалната правителствена делегация.
„Ще се използва  енергия от възобновяеми източници. Австрия е един от най-големите инвеститори в България и подписването на днешния документ е благоприятен и за двете държави. НЕК трябва да възвърне доброто си състояние и да печели достатъчно средства, за да изплатинатрупаните по време на управлението на предишното правителство дългове”, коментира премиерът. Според него реализацията на проекта ще създаде между 4 000 и 5 000 нови работни места в региона, а около 3 000 души ще бъдат трайно заети след изграждането на обекта. Хидроенергийният комплекс   ще осигурява електроенергия за около 100 000 домакинства (за 500 000 души).
Проектът предвижда изграждането на каскада от три нови хидровъзела в горния участък на р. Арда: язовир Мадан (ВЕЦ ”Бял Извор”), язовир Ардино (ВЕЦ ”Ардино”), и язовир Сърница (ВЕЦ ”Китница”.), с обща инсталирана мощност 174.2 МW и средногодишно енергийно производство 440  GWh. Австрийската компания увеличава с два пъти дела си в съоръжението. По този начин ЕVN остава единствен партнъор на Националната електрическа компания, която притежава 70 на сто от проекта.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg