EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три тенденции в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три тенденции в енергетиката

mail14:20 | 29.09.2011прегледи 545 коментарикоментари 0


През настоящата година качеството на ремонтите в областта на енергетиката се е подобрило в резултат на повечето инвестиции в ново оборудване и техника. Това твърдят от най-голямото предприятие за ремонт на електрически машини и съоръжения в енергетиката у нас – Централна Енергоремонтна База (ЦЕРБ).
Енергетиката и промишлеността са привлекли най-много инвестиции в България през 2010 г., казва и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции - Борислав Стефанов, като тенденцията продължава и през тази година. Това става ясно при представяне на световния доклад за инвестициите на UNCTAD (Конференция на ООН за търговия и развитие).
От ЦЕРБ посочват още 2 тенденции, които се очертават в сектора според тях. Все по-често се правят профилактични ремонтни, особено на големите трансформатори и други машини, с които работят ВЕЦ, ТЕЦ и АЕЦ. Те предотвратяват големите поражения на машините или т.нар. аварии. ЧЕЗ напр., ежегодно влагат за техническа профилактика на трафопостовете 1 600 000 лв., а само през първата половина на 2010 г. са инвестирали 17 млн. лева за изграждане на нови съоръжения и рехабилитация на съществуващите.
Като друга основна тенденция от енергоремонтната база посочват автоматизацията и дистанционното управление на процесите. Това означава, че всички изпитания (като напр. подаване на напрежение и др.) се извършват от едно място, а това спестява време и усилия на хората и е по-малко рисковано за тях. Съвременните технологии като уеб камери и други системи за наблюдение, позволяват и да се забележи проблема веднага, в реално време, и незабавно да се пристъпи към отстраняването му.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045