EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три проекта с грант от държавата.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три проекта с грант от държавата.

mail15:05 | 22.02.2024прегледи 639 коментарикоментари 0


Три са сертифицираните приоритетни проекти от началото на годината досега от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева по одобрената от нея методика в началото на 2024 година. Чрез тази методика е установен режимът, по който фирмите могат да получават безвъзмездна държавна подкрепа.

Това стана известно по време на провеждащия се форум "Привличане на инвестиции и финансиране - възможности за общините", организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ), в сътрудничество с Министерството на иновациите и растежа. Събитието, организирано на територията на София Тех Парк, е насочено към представители на местната власт - общински съветници и кметове на общини. На него присъстват и областни управители. 

Трите сертифицирани приоритетни проекта са на компаниите "Алкомет", "Шнайдер електрик" и "Глас дистрибюшън", а осигурената обща държавна подкрепа по тях е около 80 милиона лева. Скоро сертификатите ще бъдат връчени от министър Стойчева. Предвидено е фирмите да получат пряката държавна помощ веднага щом въведат новите производства.  

"Това е директен кеш грант от държавата. Минималният праг за тази помощ е 50 милиона лева за преработващата индустрия и 30 милиона лева за научно-изследователска и развойна дейност", обясни на публиката Юлиян Белчев, главен секретар на БАИ, който обърна внимание върху темата по време на своето участие. Той уточни, че пропорционалността на държавната подкрепа е обратна на размера на инвестиционния проект или казано по друг начин, колкото размерът на инвестицията расте, толкова грантът намалява и обратно.   

Юлиян Белчев наблегна пред представителите на местната власт и на възможностите, с които общините разполагат за издаване на сертификати клас "В" за инвестиционни проекти с праг 2 милиона лева.

В случая това е възможно, ако общинските съвети по места приемат и прилагат Наредба за насърчаване на инвестиции с общинско значение. Така общините могат да ускорят административното обслужване на компаниите или пък да продадат земя на заинтересован инвеститор. Над 100 са общините в страната, които имат вече действащ подобен нормативен акт. 

Юлиян Белчев припомни, че сертифицираните инвестиционни проекти от БАИ през миналата година са 31, на стойност 660 милиона лева. Откритите преки нови работни места са приблизително 2500. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg