EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три предизвикателства пред страната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три предизвикателства пред страната

mail11:30 | 19.11.2012прегледи 600 коментарикоментари 0


„Достигане на средноевропейските нива на доходи, демографският проблем и енергийната независимост са трите най-големи предизвикателства пред България в следващите 5 до 10 години". Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представянето на Доклада на Световната банка „Златният растеж на България - Какво беше постигнато през последните 20+ години и какви са предизвикателствата и възможностите за бъдещ растеж на България?" Според министъра, очакванията за доходите, породени от членството ни в ЕС, влияят върху политическите решения и водят до отлагане провеждането на реформи. Няма държава, която за пет години да е достигнала нивата на Западна Европа, отбеляза той. Ежегодното повишаване на продуктивността е ключът към достигане на средните за Европа нива на заплащане, подчерта Дянков.
В демографския профил натиск оказват областите, свързани със застаряването, емиграцията на младите хора и невъзможността възрастните хора да работят след пенсиониране, изтъкна финансовият министър и допълни, че за него борбата с лошата демография е борба за работни места. Третото за Симеон Дянков предизвикателство в средносрочен план е енергийната зависимост, която се разделя на политическа и икономическа. В последната е заложен принципът за енергийна ефективност и използване на по-малко енергия в домакинствата и промишленото производство, добави вицепремиерът.
Проучването за златния растеж на България се прави по повод 20-годишнитата на партньорството между Групата на Световната банка и България. При представянето на доклада регионалният директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави Питър Харолд оцени постигнатото от България през последните две десетилетия, включително и макроикономическата стабилност, която е изключително важна в днешните несигурни икономически времена. „Целта за изравняване със стандарта на живот в Европа през следващите 20 години изглежда истински постижима, ако се използват верните политики и се инвестира в публичната инфраструктура чрез европейски грантови схеми", заяви той.
Харолд посочи, че страната ни се изправя пред изключително тежък демографски проблем. Докато работоспособната сила в по-богатите европейски държави и Северна Америка се увеличава, в България тя рязко намалява и се очаква след 50 години да се свие с 45%. Застаряващото население и намаляването на работната сила ще доведат до сериозен ръст на финансовите разходи на държавата - и социалните, и за здравеопазване, и за поддържане на пенсионната система, коментира Питър Харолд.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg