EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три кандидатури за управител на БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три кандидатури за управител на БНБ

mail09:57 | 08.07.2023прегледи 754 коментарикоментари 0


Три кандидатури за управител на Българската народна банка (БНБ) са постъпили в деловодството на 49-ото Народното събрание в хода на приключилата днес в 18:00 часа процедура по номиниране на ръководител на централната ни банка, сочи справка на сайта на НС.

По хронологичен ред входираните кандидатури са: на д-р Любомир Христов, предложена от ПП "Възраждане" (внесена на 28 юни т.г.), на настоящия гуверньор Димитър Радев, предложена от ГЕРБ-СДС (5 юли), и на Николай Каварджиклиев, който бе издигнат от "БСП за България" (7 юли).

На 23 юни Народното събрание прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, според които предложенията за кандидати за управител на БНБ се правят от парламентарни групи в 14-дневен срок от приемането на правилата. По-дългият срок бе приет след преразглеждане на първоначалното решене, с което кандидатури трябваше да се представят в рамките на 7 дни.

Как ще се определи новият управител

При гласуването на кандидатурите в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за". Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

Пореден опит за избор

Това е трети пореден опит за избор на управител на БНБ след неуспешни процедури в 46-ото и 47-ото Народно събрание, а предходният парламент дори не започна такава.

Настоящият управител на банката Димитър Радев е избран на 14 юли 2015 г. по време на извънредно заседание на 43-ото Народно събрание. Кандидатурата му е издигната от парламентарната група на партия "ГЕРБ" и от парламентарната група на Реформаторския блок. Съгласно Закона за БНБ управителят на банката се избира за срок от 6 години, което означава, че мандатът на Димитър Радев е изтекъл на 15 юли 2021 г. 

Процедурата за избор на нов управител на банката е стартирана в 46-ото, 47-ото и 49-ото Народно събрание.

На 25 август 2021 г. по предложение на парламентарните групи на "БСП за България" и на "Демократична България" от програмата на 46-ото Народното събрание отпада проекторешението за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ и процедурата за избор от Народното събрание. "За" отпадане на точката гласуват 121 депутати, 61 гласуват "против" и 23 се въздържат.

Според приетите от 47-ото Народно събрание на 16 февруари 2022 г. процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, предложенията за управител на БНБ могат да се правят от парламентарните групи в 20-дневен срок от приемане на правилата. До изтичането на срока на 8 март 2022 г. в деловодството на Народното събрание не е внесена нито една кандидатура и процедурата започва отначало. На 16 март 2022 г. парламентът приема нови процедурни правила, като срокът за внасяне на кандидатурите от 20 дни е намален на 7 дни, а кандидатите освен от парламентарните групи могат да бъдат номинирани и от депутати. До 23 март 2022 г., когато изтича крайният срок, са внесени две кандидатури - на депутата от парламентарната група на "Има такъв народ" Любомир Каримански и на председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Двамата са изслушани в Комисията по бюджет и финанси на 31 март 2022 г. Десет дни по-късно, на 10 април 2022 г., Андрей Гюров обявява във Фейсбук, че оттегля кандидатурата, а министър-председателят Кирил Петков заявява, че "Продължаваме Промяната" няма да подкрепи другия кандидат Любомир Каримански "заради притеснения, свързани с неговата биография". След тричасови дебати на 15 април 2022 г. с 59 гласа "за", 36 "против" и 140 "въздържал се" Народното събрание отхвърля кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ.

За БНБ

Българската народна банка е централната банка на България. Първият й устав е утвърден на 25 януари 1879 г. с подписа на княз Александър Дондуков-Корсаков. Официално е открита на 23 май 1879 г., а на 6 юни 1879 г. е извършена първата банкова операция.  

За първи управляващ банката е назначен служителят от Министерството на финансите на Русия - Лудвиг Карабоньор. Той заема поста от 4 април до 1 юли 1879 г. Първият управител на БНБ е роденият в Свищов Георги Желязкович. Назначен е на 1 юли 1879 г. и остава на поста до 11 октомври 1883 г.

От 1883 г. начело на банката са били 29 души. Най-дълго на поста, повече от 11 години, са били Христо Чакалов (7 август 1908-12 юни 1920) и Иван Искров, който е начело два последователни мандата (9 октомври 2003-14 юли 2015).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg