EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Три дни Горещници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три дни Горещници

mail14:00 | 15.07.2011прегледи 2455 коментарикоментари 0


Хиляди варненци и гости на морската столица търсят прохладата на морския бряг.

Плажът пак във Варна.

Днес започват Горещниците. В продължение на три дни - 15, 16 и 17 юли не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. Тези три дни се смятат и за най-горещите през годината.

Източноправославната църква почита през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и св. Марина (17 юли). Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна — Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария.

Днес в цялата страна ще бъде слънчево, около и след обяд и много горещо. Максималните температури ще бъдат между 33 и 38°, а в София около 34°. И над планините ще бъде слънчево и доста топло. По Черноморието ще бъде слънчево, със слаб бриз. Максималните температури на въздуха ще бъдат около 30 градуса. Температурата на морската вода по крайбрежието е 23-26°.

Жълт код е обявен за 15 юли в цялата страна. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Тези три дни се смятат и за най-горещите през годината. Жълт код е обявен за 15 юли в цялата страна.


Тагове: време, туристи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg