EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трети провал на търг за „Кремиковци”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трети провал на търг за „Кремиковци”

mail17:30 | 07.02.2011прегледи 1412 коментарикоментари 0


В сметките на Българската банка за развитие до момента не са постъпвали средства в полза на "Кремиковци" по повод на задатъка за организирания търг за активи на дружеството. Това съобщиха от банката. Шуменската фирма "Виктори комерс" беше единствената, която днес подаде оферта за обособена част на дружеството и предложи за нея 396 млн. лева. От компанията представиха само електронна разпечатка за превод на задатъка от "Росбанк" в Българска банка за развитие в размер на 20 256 641 евро.
Днес предзаводската и производствената площадка заедно с активите, свързани с производствената дейност на "Кремиковци", намиращи се на територията им, трябваше да се продадат чрез търг с тайно наддаване. Началната цена на обособената част от металургичния комбинат беше 395 млн. лева.
Задължително условие за участие в наддаването е внасянето на задатък 10 процента от оценката в размер на 39 500 000 лева. Предложенията за цена трябваше да се подават заедно с квитанция за внесен задатък.

Поради неявяване на кандидат за покупка на предзаводската и производствената площадки заедно с активите, свързани с производствената дейност на металургичния комбинат "Кремиковци", намиращи се на територията им, търгът за продажбата им не се състоя. Това съобщи синдикът на комбината Цветан Банков.

Няколко минути преди изтичането на крайния срок за подаване на предложенията за наддаване, управителят на фирма "Виктори Комерс" ЕООД Шумен - Георги Манчев, внесе предложение за цена на обособената част в размер на 396 млн. лева. Началната цена за обособената част от "Кремиковци" беше обявена за 395 млн. лева. Задължително условие по търга е кандидатите освен цена, да представят и квитанция за внесени 10 процента от оценката на обособената част. Манчев представи електронна разпечатка за осъществен превод от 20 256 641 евро от Росбанк в Българската банка за развитие (ББР). Минути след това обаче той обясни, че ББР не приемала потвърждението за извършеното плащане и декларира, че се отказва от участие в търга. По думите на синдика Банков, звучи абсурдно, че има проблем с банката. Той обаче заяви, че без подобен документ участникът не може да бъде допуснат до търга, съобщи БТА. До два месеца се очаква да има нов търг за същата обособена част от „Кремиковци“, но с начална цена от 80 на сто от оценката. Управителят на отказалата се днес от търга "Виктори Комерс" ЕООД коментира, че ще участва на предстоящия търг, ако привлеченият от фирмата инвеститор не се откаже. Георги Манчев допълни, че инвеститорът е руски и става дума за финансова институция. В очакване на сделка спекуланти вдигнаха цената на акциите на Кремиковци с цели 300% до 30 ст. за брой, но при скромен оборот от 1 576 лв. и общо прехвърлени 6 018 акции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg