EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транспортен коридор Черно море & Персийски залив на фокус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транспортен коридор Черно море & Персийски залив на фокус

mail12:50 | 09.03.2016прегледи 1201 коментарикоментари 0


България и Иран имат готовност за съвместна работа по развитието на нов транспортен коридор Черно море - Персийски залив, от България през Армения, Азербайджан и Грузия до Иран. Тази позиция бе изразена по време на Осемнадесетата сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в Техеран от 6 до 9 март 2016 г., съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта.

Ръководител на българската делегация на форума е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

На среща с иранския министър на пътищата и градоустройството Аббас Ахунди, министър Ивайло Московски заяви, че коридорът ще създаде възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа. Проектът ще допринесе за оползотворяване на нарастващия търговски потенциал в двата региона и обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

Този въпрос бе поставен и по време на разговора на министър Ивайло Московски с министъра на индустрията, минното дело и търговията Мохамед Реза Нетматдзадех. Двамата министри са изразили общата си позиция, че България може да бъде врата за Иран към Европа, а Иран - врата за България към Персийския залив и Азия.

Сред темите на срещата бе отварянето на банковите системи, както и възможността двете държави да гарантират търговския стокообмен чрез различни платежни инструменти.  Бе уточнен обмен на делегации между Минно-геоложкия университет в България и ирански висши училища.

Иранският министър на индустрията се обърна към министър Московски с молба за съдействие Иран да стане член на Световната търговска организация и получи уверение за подкрепа. В заключение, българският министър заяви, че България и Иран имат добри политически отношения, сега е време да бъдат развити и икономическите връзки.

Министър Ивайло Московски проведе среща и с министъра на съобщенията и информационните технологии Махмуд Ваези. По време на разговора българският министър предложи да се активизира сътрудничеството по актуалните въпроси в тази сфера. Министър Московски изрази интерес към обмяна на информация и опит в сферите на електронното управление, информационните технологии, електронните и пощенските съобщения. Иранският му колега предостави информация за административната структура, отговорна за електронното управление, развитието и поддръжката на центрове за данни и управлението на Интернет, като значим стратегически ресурс. 

Министър Московски увери министър Ваези, че българската страна има готовност за подписване на Меморандум за разбирателство за сътрудничество между Български пощи и Пощенската компания на Иран.

По време на Осемнадесетата сесия на Смесената междуправителствена комисия са създадени комитети, които ще подготвят общ меморандум и протокол от срещата. Заседанието на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество продължава до 9 март.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg