EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транспорт и енергетика доминират връзката Казахстан - Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транспорт и енергетика доминират връзката Казахстан - Китай

mail13:00 | 22.02.2011прегледи 580 коментарикоментари 0


Казахстан придава особено значение на икономическите отношения с Китай и доказателство за това е динамичният растеж на стокообмена между двете страни, който през 2010 година нарасна с близо 50 процента до над 20 милиарда долара, каза днес в Пекин на среща с китайски бизнесмени президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Назарбаев допълни, че казахстанско-китайското икономическо сътрудничество значително е напреднало в изпълнението на съвместни проекти в енергетиката и транспортния сектор.
Казахстан приветства участието на китайски компании в различни съвместни проекта, допълни Назарбаев на срещата с представители на китайския бизнес.
Със създаването на Митническия съюз Казахстан става врата към пазарите на ОНД за други страни, заяви Назарбаев, който днес започна официалното си посещение в азиатския гигант.
Назарбаев подчерта възможностите, които се откриват за инвеститорите със създаването на Митническия съюз.
"Искам да ви обърна внимание, че през 2010 година Казахстан заедно с Русия и Беларус създадоха Митнически съюз, а това означава премахване на митническите граници между нашите страни и свободен превоз на товари", отбеляза казахстанският държавен глава.
Той подчерта, че с появата на Митническия съюз "се оформя единен пазар на държави с население близо 170 милиона души и общ брутен вътрешен продукт около 1,5 трилиона долара".
"Митническият съюз дава нови възможности на инвеститорите.
По същество Казахстан става врата към пазарите на ОНД, предоставяйки достъп до пазарите на най-големите страни от обединението, включително Русия и Беларус", се посочва в изказването на Назарбаев, цитиран от неговата пресслужба.
През 2010 година "вече с действащ Митнически съюз вносът на стоки от Китай в Казахстан се е увеличил с 11 процента в сравнение с 2009 година", каза Назарбаев.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg