EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Транспорт, земеделие & енергетика интересуват Катар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транспорт, земеделие & енергетика интересуват Катар

mail10:10 | 18.05.2015прегледи 1581 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов и министър-председателят и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани подписаха двустранно междуправителствено споразумение за сътрудничество в борбата с престъпността. Това е първото споразумение в сферата на сигурността в рамките на дипломатическите отношения между двете държави, с което премиерът Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова положиха основите на сътрудничеството в тази сфера.
В рамките на срещата между двамата министър-председатели, която се проведе в Доха, беше заявен интерес за сътрудничество с България от страна на Катар в областта транспорта, земеделието и енергетиката. Конкретни параметри за партньорството в отделните сектори ще бъдат обсъдени на предстоящите днес двустранни срещи между ресорните министри от двете държави.
Министър-председателят на Катар изрази убеждението си, че двустранното сътрудничество ще бъде укрепено и отбеляза важността на създадената междуправителствена комисия, чиито заседания допринасят за задълбочаване на партньорството между България и Катар. Намерение за активно сътрудничество заяви и премиерът Борисов. Двамата потвърдиха желанието си за развитие на икономическите контакти.
В присъствието на двамата премиери и водените от тях делегации беше подписано и писмо за проява на интерес за сътрудничество между компаниите Катаргаз и Булгаргаз.
По-рано премиерът Бойко Борисов проведе и разговор със заместника на емира на Държавата Катар шейх Абдулла бин Хамад Ал Халифа.

Премиерът се срещна и с изпълнителния директор на Висшия комитет за подготовката на световното първенство по футбол „Катар 2022” Хасан Абдула ал-Зауади.
В Доха, където министър-председателят е на двудневно официално посещение, стана ясно, че България може да участва със свои строители в реализацията на многомилиардната инвестиционна програма на Катар във във връзка с Мондиал’2022. Премиерът Бойко Борисов се запозна и с някои от крупните проекти, които предстои да бъдат изградени през следващите няколко години от чуждестранни компании.
В Доха премиерът е придружаван от вицепремиерът Румяна Бъчварова и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Десислава Танева, Божидар Лукарски, Ивайло Московски, Даниел Митов и Теменужка Петкова. Премиерът и българските министри обсъждат с катарските си колеги възможностите за насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и за задълбочаване на отношенията в областта на икономиката, енергетиката, земеделието, транспорта, инфраструктурата и други.

Източник и снимка: Министерески съвет, МВР
 


Тагове: Борисов, Катар
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg