EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Транснефт" пусна петрол от Казахстан за Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Транснефт" пусна петрол от Казахстан за Германия

mail16:04 | 02.03.2023прегледи 724 коментарикоментари 0


Руската компания за пренос на петрол "Транснефт" обяви, че е започнала да транспортира черно злато от Казахстан за Германия през Полша по тръбопровода "Дружба", като същевременно е спряла доставките за Полша, предадоха руските информационни агенции, предаде БТА.

Въпреки че Европейският съюз наложи забрана върху вноса на петрол по море от Русия на 5 декември, той все още получава количества по тръбопроводи, отчасти за да осигури доставки за страните от ЕС, които нямат излаз на море.
Казахстанският оператор "КазТрансОйл" (KazTransOil) съобщи, че е изпратил 20 000 тона суров петрол до Германия през руския тръбопровод "Дружба".

Казахстан, който е без излаз на море, е силно зависим от съседна Русия за износа на енергийните си суровини и не е обект на западни санкции.

Агенция ТАСС цитира монополиста "Транснефт", според когото процедурите за доставката на петрол за Полша през втората половина на февруари не са били завършени и доставите за полските клиенти са били прекъснати. 

Полската рафинерия "Пе Ка Ен Орлен" (PKN Orlen) заяви в събота, че Русия е спряла доставките и че компанията ще търси алтернатива от други източници. Полското правителство беше критикувано от опозицията и активисти, че е позволило на контролираната от държавата рафинерия да продължи да купува руски суров петрол. 

Варшава е ключов съюзник на Киев и правителството на страната обеща след нахлуването на Русия в Украйна доставките на нефт от Русия да бъдат спрени до края на 2022 г. 

Доставките на петрол за Словакия и Чехия през южната тръба на "Дружба" продължават нормално, казаха операторите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg