EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транснефт обединява Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транснефт обединява Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан

mail15:17 | 19.01.2010прегледи 506 коментарикоментари 0


Руската петролна компания Транснефт обсъжда с Турция, Италия и Гърция възможността за обединяване на проектите Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан, съобщи ръководителят на компанията Николай Токарев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според думите на Токарев те приели с интерес идеята за създаване на две направления и съответно на две юридически лица, обединени в един консорциум. Такъв вариант би дало възможност за отказ от разработване на други варианти, заобикалящи проливите, както и за поддържане на високо качество на петрола по всяко направление.
"Разбира се, много привлекателно е и предложението на турската страна да предостави на руските компании преференции при транспортирането на петрола им през Босфора, ако те приемат да участват в проекта Самсун-Джейхан", допълни ръководителят на Транснефт, подчертавайки отново, че двата маршрута не са конкурентни.
Транснефт неведнъж изрази безпокойство заради позицията на България по проекта Бургас-Александруполис, отбелязва ПРАЙМ-ТАСС.
Българският премиер Бойко Борисов заяви, че петролопроводът "създава екологични проблеми в региона и не защитава интересите на страната", припомня ИТАР-ТАСС.
България не е доволна също така и от икономическия модел на проекта, тъй като според София не е изгодно да получава само дивиденти от него.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg