EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транзитен кошмар преследва Москва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транзитен кошмар преследва Москва

mail13:49 | 03.09.2009прегледи 456 коментарикоментари 0


Транзитен кошмар преследва Москва, пише "Независимая газета". В опитите си да се избави от транзитния проблем с Украйна и Беларус Москва попадна в друг капан - този на потенциалните транзитни страни България и Словения. Руските експерти се
надяват на напредък при реализацията на "Южен поток" и Бургас-Александруполис. Според тях Москва няма да се откаже от алтернативните газопроводи, дори ако отношенията с Украйна рязко се подобрят. Проблемът е, че транзитните страни винаги се опитват да извлекат от проектите възможно най-голяма полза за себе си, казва анализаторът Вадим Митрошкин, цитиран от "Независимая газета".
"Русия няма да може да се избави напълно от зависимостта си от транзитните страни, но може да намали рисковете в случай на проблем с някоя от тях. Във всеки случай диверсификацията на маршрутите е изгодна както за доставчика, така и за потребителя", смята той.
 По думите на Агван Микаелян, директор на центъра "ФинЕспертизи", Русия ще се опита да реализира проектите за алтернативните тръбопроводи по всички възможни начини. "Шансовете за успешната реализация на енергийните проекти в България и Словения са много високи", смята Микаелян. По неговите думи политическите амбиции не трябва да замъгляват очевидния факт, че руското предложение е изгодно. Микаелян не изключва възможността България и Словения да бъдат подложени на натиск от страна на Европейския съюз, тъй като Европа и САЩ явно подкрепят конкурентния проект "Набуко", пише "Независимая газета".
Руският премиер Владимир Путин постави на българския си колега Бойко Борисов на срещата им в Гданск ултиматум: България трябва в най-скоро време да вземе решение ще строи ли заедно с Русия газопровода "Бургас-Александруполис", пише специалният кореспондент на московското издание "Комерсант" Андрей Колесников. При това го направи в такава форма, че на кореспондента му се стори: още малко и Владимир Путин ще върне на турците българската Шипка. Той даде да се разбере, че за Русия, свикнала да измерва делата си в "хиляди километри" нефтопроводи, съдбата на някакви си 280 км. на Балканите е почти безразлична.
По информация на" Комерсант" на срещата си неотдавна с турския премиер Реджеп Ердоган Путин вече обсъждал въпроса за Бургас-Александруполис и имало предварителна договореност, че петролът в действителност ще поеме по друг път - през
Турция. В значителна степен това дори било решен въпрос. Изглежда времето на Бургас-Александруполис наистина  е минало, заключава изданието.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg