EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трактори към Румъния, климатици от Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трактори към Румъния, климатици от Китай

mail12:08 | 06.06.2018прегледи 2251 коментарикоментари 0


През 2017 г. се запазват и основните търговски партньори на България, утвърдени през последните години. Продължава се установената тенденция за концентрация на износа основно към останалите страни от ЕС – взети заедно, те формират 66.1% от стоковия износ. Общо Балканските страни са с дял 11.9%. Страната с най-голям дял в износа е Германия (13.4%). Тя е следвана от Италия и Румъния. Извън ЕС големи дялове се формират от Турция и Русия.

Износът за Германия е доминиран от нерафинираната мед и от добиваните в България руди и концентрати на благодарните метали. В посока Италия се изнася предимно рафинирана мед и части за обувки. Към Румъния се изнасят най-вече торове, трактори и свързаните с тях устройства за събиране на реколтата. Лидерът извън ЕС – Турция, внася от България предимно нефтени масла, рафинирана мед и електрически кабели. По отношение на Русия износът е доминиран от метални тръби и медикаменти.

Внос

Физическият обем на вноса в България през 2017 г. нарасна с 7.2% спрямо предходната година. Дори при този ръст се запазва установената структура по начин на ползване

Потребителските стоки са с дял 22%, близо 37% са формирани от суровини и материали, 26% от изнасяните стоки са инвестиционни блага, а енергийните ресурси възлизат на 15%.

Продължава устойчивата тенденция на висок дял на внасяните потребителски стоки, свидетелстващ за невъзможността за задоволяване на потребителките търсения със стоки местно производство.

През 2017 г. се запазват и основните търговски партньори на България, утвърдени през последните години. Вносът от останалите страни в ЕС възлиза на 51% от стоковия внос. Общо страните от Азия са с дял 18%, а Балканските страни – 10%. Отделно, страната с най-голям дял във вноса е Германия с 11%. Тя е следвана от Русия, Китай, Италия, Турция.

Вносът от Германия е доминиран от пътническите автомобили и медикаментите. От Русия се внасят най-вече сурови нефтени масла и нефтен газ. От Китай се внасят най-вече осветителни тела, мото части и климатици. Вносът от Италия е доминиран от пътнически автомобили, трактори и обувки. От Турция се внасят основно медни руди и техните концентрати, както и пътнически автомобили.

Данните са от Годишния доклад 2018 "Икономическо развитие и политика в България: оценки и очаквания на Института за икономически изследвания на БАН.


Тагове: внос, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg