EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Тракия"- най-евтината магистрала в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Тракия"- най-евтината магистрала в Европа

mail14:15 | 10.05.2010прегледи 1627 коментарикоментари 0


Цената от 2,2 милиона евро за километър, предложена от българския консорциум "Магистрали Трейс" за  отсечката с дължина 32 километра от магистрала Тракия, която ще свързва Бургас със София и границата със Сърбия, е най-ниската, постигана някога в Европа. Това заяви българският министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев в интервю за румънската агенция Аджерпрес.
Едно коректно съревнование в условия на финансова криза води до някои феноменални резултати, казва Плевнелиев.  По негово мнение най-голямо значение е имало поведението на държавата, която не само заяви, но и доказа, че конкурсът за всички участници ще бъде напълно прозрачен и коректен. Така след като разбраха, че ще участват в истински конкурс и никой няма да бъда фаворизиран, нито ще се действа в нечий ущърб, строителите направиха всичко възможно, за да спечелят, което и
доведе до тази цена.
Нашата цел е да строим годишно между 50 и 65 километра магистрални пътища, твърди министърът. Тази цел е много амбициозна, малко са европейските държави, успели да направят подобно нещо. Конкретно, тази година трябва да приключим участък от 30 километра от магистрала Марица, 4,2 километра от околовръстния път на София, както и цялата магистрала Люлин. До края на мандата на това правителство трябва да направим три магистрали - Тракия, Люлин и Марица. Трябва да бъдат приключени и два от трите магистрални участъка, които ще свързват София с Гърция, заяви Росен Плевнелиев.
Надяваме се в най-скоро време нашите румънски приятели да пътуват към българското Черноморие и Гърция, като ползват такива пътища, какъвто е този между Гюргево и Букурещ, който е превъзходен, каза още министърът.
В момента подготвяме програма за развитие на българската пътна мрежа до 2020 година и когато сме готови, ще я изпратим на нашите румънски партньори, защото бъдещето принадлежи на съединяването на пътните мрежи на страните в региона, казва
Росен Плевнелиев.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg