EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков тества ел. кола в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков тества ел. кола в София

mail12:20 | 10.02.2011прегледи 1821 коментарикоментари 0


Правителството ще се ангажира с помощ за производството и за навлизането на електромобили в страната, важно е обаче да се избере подходящ бизнесмодел, каза икономическият министър Трайчо Трайков при откриването на конференцията "Електромобилите - предизвикателства на новата мобилност". Той добави още, че към Икономическото министерство вече е създадена експертна група, която проучва възможностите пред тази промишленост.
Производството на електромобили и на компоненти за тях е нова и иновативна индустрия с нови играчи и с възможности за развитие, посочи министърът. "Емисията на вредни газове от тези коли е нула и ще спомогне за опазване не околната среда. Тяхното използване ще облекчи и енергетиката, за тях не е необходимо да се строят нови централи", каза Трайков. Въвеждането им в серийно производство ще намали цената им. "Ако се увеличи десет пъти производството на компоненти, цената им пада повече от десет пъти", каза още Трайков. Министъръ /на снимката/ изпробва днес в София управлението на електромобил.


 Преди година седем български фирми учредиха първото у нас сдружение за производство на електромобили - „Индустриален клъстер електромобили (ИКЕМ)”. Организацята получи регистрация от Софийски градски съд в края на миналата година и е със седалище в гр. София (ул. Алабин 16-20).
Учредители на ИКЕМ са Ванико ООД – Благоевград, Ди Вен ООД – Лом, Транспортна техника 91 ООД – Пловдив, Стопанска камара – Петрич, Институт за европейски ценности - София, Стартекс ООД - София, Ви Дджи Еф ООД – София.
Новата организация си е поставила за цел да създаде условия за създаване и развитие на „зелената индустрия” електромобилостроене с всичките съпътстващи браншове и инфраструктура. ИКЕМ ще организира, стандартизира и провежда политики в областта на производството, конверсията, енергийната, иновативна, научна и ресурсна обезпеченост на електромобилната промишленост в България. Сдружението ще създаде екип от експерти, които да разработват стратегии за развитие на електромобилната индустрия включително и зарядни станции с ВЕИ: слънчеви, вятърни, водородни и други методи на получаване на енергия за тези станции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158