EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков доволен, че Русия е в СТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков доволен, че Русия е в СТО

mail10:10 | 19.12.2011прегледи 400 коментарикоментари 0


Присъединяването на Русия към Световната търговска организация (CТО) ще доведе до интензифициране на търговията между България и Руската Федерация. Това заявиха след среща в Женева икономическите министри на двете страни Трайчо Трайков и Елвира Набиулина, съобщи пресслужбата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Двамата участваха в Осмата сесия на министерската конференция на Световната търговска организация (СТО), по време на която бяха одобрени условията за присъединяване на Русия към организацията.
Преговорите за присъединяване на шестата най-голяма икономика в света към СТО продължиха 18 години. С присъединяването на Русия на практика многостранните правила вече ще регулират 97% от световната търговия. Цялостното прилагане на ангажиментите и разпоредбите на СТО ще доведе до значително подобряване на достъпа до пазара за българските стоки и услуги, подчерта министър Трайков. По думите му през следващите няколко години се очаква да се увеличи износа на
стоки в резултат на пълното прилагане на тарифните ангажименти. Значителни ползи за българските оператори ще допринесат законодателните реформи и намаляването на практиките, нарушаващи свободната търговия. Положително оценяваме намеренията на Русия да започне преговори за присъединяване към многостранното Споразумение по държавните поръчки, което ще доведе до либерализиране на пазара за чуждестранни доставчици, допълни още министърът.
На заседание на Комитета по държавните поръки на ниво министри преди конференцията, успешно приключиха преговорите за ревизиране на Споразумението по държавните поръчки на СТО. Документът е подписан от 42 страни. С постигнатите договорености се подобряват условията за достъп до обществени поръчки на пазарите на трети страни. Новите разпоредби ще допринесат за по-ефективното използване на публичните ресурси в редица сектори, включително инфраструктурни проекти, обществен транспорт, оборудване за болници и др. Това ще даде достъп и на българския бизнес до пазара за доставчиците на държавни поръчки, който в световен мащаб се оценява между 80 и 100 млрд. долара годишно.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg