EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Виновникът Лукойл Авиейшън

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Виновникът Лукойл Авиейшън

mail11:10 | 01.08.2011прегледи 609 коментарикоментари 0


Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма - в интервю за предаването на бТВ "Тази сутрин" /със съкращения/.

Водещ: Има ли ситуация, при която дори един самолет да не излети, заради липса на керосин? Защото, веднага отварям скоба, при такава ситуация ще се търси виновник, вие го знаете това.
Трайчо Трайков: Ако това се случи виновникът е „Лукойл Авиейшън”. Компанията, която трябва да доставя керосин по експлозивни договори на българските летища. Интересно ще бъде да се види и какви са условията на този договор, защо и кога той е сключен, но това е отговорникът, който трябва да бъде намерен. За щастие за момента нямаме такава ситуация.
Водещ: Ще бъде посечен вие с пръст.
Трайчо Трайков: Е, защо пък ние, ще бъде компанията.
Водещ: Ето го министърът, защо се стигна до тази ситуация, допуснаха го?
Трайчо Трайков: А как точно го допуснаха. Може би тези, които са сключили договора с „Лукойл Авиейшън”, те са го допуснали. Или може би тези, които не са успели да наложат спазването на закона в „Лукойл Нефтохим”, те са го допуснали. Във всички случаи това са хора свързани с някои корпорации, а не с правителството. Правителството е тук, за да създава правилата, за да съблюдава спазването им. Въпреки това, въпреки, че отговорността не е наша вие сте свидетели, всички са свидетели как през последните денонощия, часове, направихме всичко възможно, за да е сигурно, че има налични количества керосин от държавния резерв. На практика признавам, че по този начин помагаме на „Лукойл Авиейшън”.
Водещ: Това „Авиейшън” е различно от онова на което взехте лиценза, така ли, то си има лиценз като дъщерна фирма?
Трайчо Трайков: Точно така. Това е отделна компания. Ние не знаем дали е дъщерна, защото тя е холандска. Във всеки случай, те имат изключителен договор с всички летища. Така, че летищата, превозвачите са в пълното си основание да си търсят правата от тях. Това е, както доставчиците на едро, например на магазините. Те отговарят към магазините, а не производителят на определени вафли или бисквити. Това е случаят. В 9 часа имаме среща на работната група. Отново ще проследим най-актуалната информация. Но в случая имаме следното, има институция, която има право да спазва този закон, да следи спазването му, това е Агенция „Митници”. Те са взели решение. Подкрепени са от вицепремиера Дянков, подкрепени са от премиера. Всички останали министри от правителството в тази ситуация имаме ангажимент и задължение, съответно със своите ресори да наблюдаваме ситуацията и да спазваме задълженията си.
Водещ: Все пак, вие не сте коне с капаци. Дори да сте абсолютно прави по договорите на закона.
Трайчо Трайков:Благодаря ви за наблюдението, така.
Водещ: Дори, дори всичко да е изрядно там не може да не си давате сметка, че при възникване на проблем ще се повдигне въпросът и за политическа отговорност. Дори да сте прави чисто юридически, че „Лукойл Авиейшън” е тази, която е длъжна по силата на договори да бъде изрядна. Ако се стигне до някакъв недостиг погледите ще бъдат насочвани към вас. Затова ви питам дали сте запознати с хипотезата да не достигне гориво, реално, а не защото е ваша работа?
Трайчо Трайков: Такава хипотеза няма, а ако има се знае кой е виновникът. И това са компаниите, които са длъжни да спазват закона и компаниите, които са успели да сключат за себе си експлозивни договори за доставка на гориво.
Водещ: Това е така, но ви питам настоятелно, заради цитат, който ще използвам от премиера даден в нашето предаване – когато се отива на такава стъпка трябва да има много ясен график откъде влиза горивото. Аз, когато съм казал – да, затваряйте съм вярвал на моите министри.
Трайчо Трайков: Точно така. Ние искаме този график от компаниите, които имат ангажимент по закон и по договори да спазват тези свои задължения. Така, че затова в работната група, която беше създадена със заповед на премиера, е и министърът на транспорта Московски и шефът на митниците Ваньо Танов, и шефът на резерва Станимир Пеев, и шефът на НАП, и зам.-министър от МВР, и зам.-министър от финансите. Но отговорността е на тези, които трябва да спазват законите и на тези, които имат договори и трябва ад си ги изпълняват. И аз, наистина, мечтая за времето, когато новина ще бъде ако някой не е спазил закона, а не ако някой е принуден да спази закона.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg