EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков в Париж за АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков в Париж за АЕЦ

mail16:50 | 13.02.2012прегледи 515 коментарикоментари 0


Енергийните министри от 16 държави от ЕС, които развиват ядрена енергетика, обсъдиха на среща в Париж възможностите за сътрудничество в научно-изследователската дейност и в управлението на кризи. Във форума участва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той изтъкна предимствата на ядрената енергия в процеса на декарбонизация на икономиката с ниските си емисии на въглероден двуокис. По думите му изключително внимание изискват въпросите, свързани с безопасността и коректното изчисляване на пълната себестойност на ядрената енергия, като се вземе предвид целият жизнен цикъл на централите, включително разходите по извеждането им от експлоатация.

При посещението си в Париж министър Трайков разговаря с министъра на индустрията, енергетиката и цифровата икономика на Франция Ерик Бесон. Двамата обсъдиха възможностите за участие на френски компании в ядрени проекти в България. Френската компания EDF е част от консорциума, който беше избран да работи по удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", отбеляза Трайков. Сред дискутираните теми беше и дебатът в двете страни за проучванията и добива на шистов газ. Независимо от въведения във Франция мораториум, очаквам този дебат отново да се възобнови, защото очевидно това е голям шанс, който никоя страна не може да си позволи да отпише завинаги като възможност, заяви Бесон. Трайков информира фернския си колега за създаването на парламентарна комисия у нас, която да направи подробни проучвания за въздействието на добива върху околната среда.

Проектите от Южния газов коридор бяха в основата на разговора на министър Трайков със секретаря по търговията към Министерството на финансите на Великобритания Лорд Джеймс Сасун (с ранг на земастник-министър). Британският енергиен гигант Бритиш Петролиум е важен участник в развитието на проектите по ЮГЗ в качеството му на основен член на консорциума Шах Дениз, който планира и строителството на тръбопроводи.
 снимка:МИЕТ


Тагове: Трайков, АЕЦ, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg