EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тотю Младенов: Безработицата у нас е като в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тотю Младенов: Безработицата у нас е като в еврозоната

mail10:30 | 30.08.2011прегледи 699 коментарикоментари 0


Около 10% от работещите са без договор, а около 33% от работниците работят на 4 часа, а в същото време работят много повече. Това каза пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По този начин се крият осигуровки. Това са основно хора в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. През последните 2-3 години засиленият контрол на Главна инспекция по труда и НАП дават резултати, добави Младенов. Той съобщи, че драстично е намалял процентът на хората, работещи без трудов договор, но се увеличава броят на служителите, работещи на 4 часа по договор, а иначе работещи много повече. Според министъра въпросът за глобите при работа без трудов договор е обсъждан със синдикатите и до края на годината въпросът ще залегне в Кодекса на труда. Това означава, че и служителят ще плаща глоба, а не само работодателят, както е сега. Склонен съм да подкрепя предложението на КТ "Подкрепа" тази глоба на работника да отива в осигурителната сметка на работника, заяви Младенов. Сумата не е толкова важна, това не сме го дискутирали. Нашата цел е да защитим работника. Законите трябва да се спазват от всички, за това е трудов кодексът", подчерта социалният министър. Той каза, че сигналите за нередности се получават от медиите, от общините, от областните управители, от бизнеса, от граждани, дори и от самите служители.
По отношение на минималната работна заплата, Младенов каза, че от 1 септември тя става 270 лева, вдовишките добавки за пенсия ще се увеличат с 25,6% и ще се получават след 7 септември.
В момента има преговори за определяне на минималните осигурителни прагове по браншове. След 13 септември окончателно ще се определят тези размери. След няколко седмици ще има национална среща между синдикати и работодатели, където ще се обсъжда договаряне по браншове на увеличението на минималната работна заплата. „До 15 септември очаквам от синдикатите и работодателите да се споразумеят за механизъм за определянето на минималната работна заплата, да го определят и да ни го кажат", каза още Младенов.
"Оттук нататък имаме една основна цел – как да повишим заетостта. Ние трябва да търсим тези икономически и финансови лостове, които ще доведат до по-голяма заетост. Променяме, макар и бавно, манталитета в България и хората ще работят повече и ще получават по-добри доходи", категоричен бе социалният министър. Той обяви, че 9,45% е безработицата в момента или 314 000 безработни. За това, че НСИ съобщава за 11% безработица и има разминаване в данните, Младенов уточни, че "методиките са различни и няма никаква драма в това". "Те си правят социологически проучвания, не е важна статистиката, а да се повиши заетостта. По закон ние сме абсолютно коректни. Това, което влиза и излиза от бюрата по труда е 9,45%", заяви отново Младенов и подчерта, че безработицата в момента в България е толкова, колкото е в еврозоната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg