EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"ТоталЕнержи" ще строи вятърен парк в Казахстан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"ТоталЕнержи" ще строи вятърен парк в Казахстан

mail11:50 | 07.12.2023прегледи 668 коментарикоментари 0


Главният изпълнителен директор на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) е подписал инвестиционно споразумение с Казахстан за огромен проект за вятърна енергия. Той ще позволи снабдяването с електроенергия на 1 милион жители на централноазиатската страна, предаде Франс прес.

Този инвестиционен договор за 1,4 милиарда долара е подписано от шефа на "ТоталЕнержи" Патрик Пуяне и министъра на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев в присъствието на президента Касим Жомарт Токаев.

"Подписването на това споразумение ще позволи да стартира проектът "Мирни", което ще увеличи производството ни тройно от 33 тераватчаса до над 100 тераватчаса до 2030 година", заяви Пуяне, чиято компания произвежда електроенергия от вятърни, соларни паркове и газови централи. 

Пуяне е уточнил, че групата "подкрепя" призива, отправен на 1 декември, от 110 страни за утрояване на дела на възобновяемата енергия до края на десетилетието.

Споразумението за проекта "Мирни" е било подписано в Дубай, където страните, участващи на конференцията КОП28 (COP28), трябва да се споразумеят за намаляване на въглеродните емисии и ограничаване на климатичните промени, причинени от човешки дейности.

Разположен в Жамбил, Южен Казахстан, проектът предвижда строителството на наземен вятърен парк с капацитет от 1 гигават, включващ 160 вятърни турбини, свързани със система за съхранение на енергия, представляваща батерии с капацитет 600 мегавата, използвани в допълнение за управлението на системата.

Става дума за "най-големия вятърен проект, започван някога в Казахстан", според "ТоталЕнержи". Предвижда се капацитетът за производство да се увеличи пет пъти - от 22 гигаватчаса до 100 гигаватчаса през 2030 година.

Групата, която редовно е критикувана за инвестициите си в изкопаеми горива, ще развие проекта, в който ще има 60-процентов дял, в партньорство с Националния фонд за благосъстояние "Самрук – Казина" и националната компания "КазМунайГаз" (KazMunayGas), всяко от които с 20-процентов дял. Споразумението допълва договора за продажба на електроенергия на Казахастан за срок от 25 години, обявен през юни от "ТоталЕнержи". 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg