EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Топлофикация" Перник с нови собственици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Топлофикация" Перник с нови собственици

mail11:24 | 04.12.2009прегледи 1825 коментарикоментари 0


Частните дружества "Стийм Трейдинг" и "Бови тур" стават акционери в пернишката "Топлофикация", съобщи на БТА синдикът Димитър Богданов.
Държавното топлофикационно предприятие дължи на двете частни фирми  99 650 000 лева. Според оздравителния план, приет от събранието на кредиторите на "Топлофикация", вземанията на "Стийм Трейдинг" и "Бови тур" се преобразуват в капитал. Частните дружества стават мажоритарен кредитор и съответно мажоритарен собственик на "Топлофикация".
През април тази година пернишкото топлофикационно предприятие бе обявено от съда в неплатежоспособност заради дългове, надхвърлящи 140 млн. лв. Бе открита и процедура по обявяването му в несъстоятелност.  Синдикът Димитър Богданов изготви оздравителен план, който бе приет от събранието на кредиторите. Той предвижда да бъдат изплатени напълно приетите и одобрени вземания на кредиторите, възлизащи на 120 000 000 лева. Допуска се разсрочване на погасяване на задълженията между 3 и 5 години.
Дълговете към държавата ще бъдат изплатени незабавно, те са обезпечени с ипотека, уточни Богданов.
От  "Топлофикация" съобщиха, че Върховната касационна прокуратура е разпоредила проверка на целесъобразността на вземанията на "Бови тур" и "Стийм Трейдинг". От дружеството посочиха още, че в момента има висящо дело за несъбрани вземания от предприятието на Христо Ковачки "Мини открит въгледобив" в размер на 70 млн. лв. Последното в продължение на няколко години е единствен доставчик на въглища за държавното дружество.
"Топлофикация" - Перник се проверява и от Икономическа полиция.   Работата се наблюдава от Окръжна прокуратура. На инспекция са подложени всички документи - сключени договори и получени средства по проекти и програми от Европейската банка за възстановяване и развитие и от републиканския бюджет. Проверява се  периодът от 2003 г. досега. За това време дружеството е било управлявано от трима директори - Игнат Божинов, Симеон Георгиев и Стойчо Василев.
Освен инспекция на Икономическа полиция, в "Топлофикация"- Перник тече и одит на Държавен финансов контрол. "Топлофикация" има изтеглен заем в размер на 22,6 милиона евро от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕРВР/. Част от средствата на ЕБВР са предоставени безвъзмездно. 14,6 милиона  бяха инвестирани за реконструкцията на пети парогенератор, а 8 милиона евро - за подмяна на топлопреносната мрежа на Перник.
Държавата чрез представителя на Агенцията за държавни вземания направи опит да оспори оздравителния план пред Пернишкия окръжен съд. Оказа се, че възраженията са постъпили на много късна фаза на производството и съдът отхвърли иска на АДВ и "Топлофикация" за отлагане на приемането на оздравителния план.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886