EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Топ 10 на стресиращите професии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топ 10 на стресиращите професии

mail14:05 | 11.02.2016прегледи 1192 коментарикоментари 0


Класация на десетте най-стрeсиращи професии, подготвена по данни на световни агенции за наемане на персонал:

№ 10 Авиодиспечер

Авиодиспечерът следи на екрана на компютъра си движението на самолетите, а отговорността да помагаш на пилота да съхрани безопасността на стотици пътници води до постоянен стрес на работното място. Пределната възраст за пенсиониране на авиодиспечерите е 56 години.

№9 Организатор на мероприятия

Представете си, че организирате сватба, на която са поканени стотици гости, а младоженецът и булката очакват едно от най-важните си събития в съвместния си живот да премине на много високо ниво. Родителите на булката са похарчили огромна сума, част от нея и за възнаграждението на организатора, и те с основание се надяват парите им да не бъдат похарчени напразно. Много често обаче не всичко се случва така, както е предвидено, за което организаторът получава основателни негативни оценки по своя адрес. Заради това именно организаторите на мероприятия са длъжни да предвидят много подробности и да предотвратят евентуални проблеми, независимо какво мероприятие организират: сватба, концерт или важна среща. Това натоварва много и подлага на силен стрес.

№ 8 Диспечер в бърза помощ

Това е работа, при която няма непосредствена заплаха за живота, но диспечерите носят изключителна отговорност за живота на хора, които се намират в опасна ситуация. Всеки път, когато звънне телефонът, диспечерът знае, че човекът на линията се намира в някаква необичайна ситуация, нещо е станало с него или с близките му. Да изслушаш човека от другата страна на линията, да уточниш неговото местоположение, а след това да изпратиш линейката на бърза помощ - всичко това не са положителни емоции, а подлагат на постоянен стрес.

№ 7 Миньор

Една от най-стресиращите професии с тежък физически труд под земята и постоянен риск от инциденти. В допълнение към постоянния стрес на миньорите трябва да се прибави и предизвикателствата за тяхното здраве.

№ 6 Социален работник

Това е професия, изискваща не само душевна топлота, но много често и мъжество, защото е сложно да се помага на хора, които я отказват и смятат, че те не се нуждаят от помощ. Проблемът е и в това, че основните клиенти на социалните работници са именно такива хора. И те не винаги се отплащат с благодарност за оказаната им помощ. Към много от тях на социалните работници се налага да употребят и физическа сила, а понякога е заплашен и животът им. Например в САЩ, по данни на департамента за трудова статистика, всеки трети социален работник е подложен дори на насилие при изпълнение на своите задължения, когато оказва помощ. Трудно е да си представим под какъв стрес работят социалните работници, чиито живот е под постоянна заплаха, а понякога и пряко застрашен.

№ 5 Медицински работник

От хирурга до медицинската сестра и санитаря - всички носят отговорност за живота на други хора, а като се отчитат и кратките срокове и много често не много високата работна заплата, медицинските работници попадат в категорията на хората с една от най-стресиращите професии. Съществува и огромен риск от заразяване с инфекциозни заболявания от пациенти.

№ 4 Учител

В миналото работата на учителя не е била толкова стресираща, както е сега, тъй като през последните години агресията и насилието в училищата са нараснали значително. Не са редки случаите, когато ученици се саморазправят най-вече с жените учителки, които са преобладаващи за тази професия. В много училища в САЩ се случват различни трагични събития. Почти в целия свят техните заплати не са сред най-високи, това също се оказва съществена добавка към общия стрес.

№ 3 Водещ на радио или телевизионно предаване

Телевизионният водещ изпитва по-голям стрес отколкото колегата си в радиото, когото хората не виждат, а само чуват. Водещите трябва да говорят правилно не само от гледна точка на речта и граматиката, но и да поднасят коректни и точни факти. Телевизионният водещ трябва да има и добра визия, да се поддържа в добра физическа форма, тъй като камерата не прощава на нито един излишен килограм. Водещият на новините трябва да се ориентира много бързо в информационния поток и да е готов да реагира на момента, ако сценарият се промени при извънредна ситуация.

№2 Пилот

Въпреки че навлизането на новите технологии в самолетостроенето професията на пилота e облекчена, това не означава, че нивото на стрес в неговата работа е намаляло, най-вече защото пилотът е отговорен за живота на всички пътници на борда на самолета. В условия на зачестили терористични атаки включително и над самолети, става ясно, че пилотите са подложени и на допълнителен огромен стрес заради потенциални атаки.

№1 Пожарникар

Той постоянно се намира под стрес по време на работа. Въпреки че както и при пилотите с развитието на технологиите и работата на пожарникарите става по-безопасна, рискът както и преди остава много висок, тъй като пожарникарите много често рискуват живота си, за да спасяват хора. Като се прибави и постоянната им среща със смъртта и скръбта на хората, стресът им се увеличава. Затова в допълнение към добрата физическа форма пожарникарят трябва да има стабилна психика, която да е устойчива на стрес и която да му помага не само да оцелее в най-трудни ситуации, но и самият пожарникар да спасява хората в беда.


Тагове: професии, стрес
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966