EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Токът:90 лв./НЕК/- 88 лв./ЕРП/-146 лв./потребител/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Токът:90 лв./НЕК/- 88 лв./ЕРП/-146 лв./потребител/

mail15:30 | 07.04.2010прегледи 1114 коментарикоментари 0


Явор Иванов
В петък се очаква доклад за процесите в енергетиката, съобщи премиерът Борисов днес.
Той уточни, че неговото любопитство е привлечено от начина, по който се търгува електроенергията в България. Информацията, която той има дотук, е че НЕК я купува от централите за 90 лева на мегават, продава я на ЕРП-тата за 88 лева, а те – на абонатите си за 146 лева. „Няма завършил в Банкя ученик, който да може да предположи, че ще си купи нещо на 90 лева, ще продава за 88 лева и от това ще печели, за да си сметне бюджета”, каза Борисов.-  „НЕК купува от АЕЦ „Козлодуй” ток за 66 лева на  мегават, а потребителите плащат на  италианска и американска компания 137 и 126 лева.”
Той не изключи вероятността за разваляне на приватизационни договори, като предупреди, че неизгодни практики ще бъдат прекратени каквато и да е цената за това.
Според него навсякъде по света национална енергийна компания печели милиарди, а в България тя е на загуба от милиард и сто - двеста милиона.
Борисов допълни още, че за пет години ЕРП-тата не са платили никакъв дивидент на държавата, като обеща, че ще посети всяко място, което те посочат, че са инвестирали, за да види и да смята. Той допълни още, че докато е бил кмет на София би трябвало да знае за инвестиции в София например, където работи чешката компания ЧЕЗ.
„Това ще бъде прекратено, каквато и да е цената. Който си е правил далавера и си е вземал комисионни, да си обяснява защо го е правил”, каза премиерът.
Спиране на поголовното изтичане на пари е най-добрата антикризисна мярка, коментира още той. След като излезе докладът за енергетиката в петък, ще бъде поискана проверка от прокуратурата на цялата тази схема от НЕК до края.  Борисов заяви, че и държавният регулатор ДКЕВР носи вина за цените в енергетиката.

2,5 милиона лева печалба след данъчно облагане е постигнал „Български енергиен холдинг” ЕАД за 2009 година, сочи отчетът на компанията, съобщи дружеството. Данъците, платени от БЕХ са в размер на 3,846 милиона лева. Печалбата на холдинга през 2009 година е с близо 20 милиона лева по-голяма спрямо 2008 година, показват данните от отчета, който вече е предаден за одитиране.
През миналата година разходите на БЕХ са съществено намалени до 9,817 милиона лева. За сравнение през 2008 г. те са били 25,479 милиона лева. Сериозно намаление се отчита при разходите за външни услуги и за заплати. Средствата, изразходвани по тези пера са с 1,5 милиона лева по-малко спрямо 2008 година.
В същото време намаляването на разходите не се отрази върху поетите от БЕХ ангажименти като участник в проекти със значение за националната икономика и сигурността на доставките на енергоносители. Холдингът изпълнява успешно ангажиментите си като акционер в международната компания за изграждането на газопровода „Набуко”. БЕХ е основен двигател и на структурирането на проекта за изграждане на между системната газова връзка „България-Гърция”
Активната работа на БЕХ доведе до съществено увеличаване през 2009 година на финансовите приходи на дружеството, които достигнаха 27,234 милиона лева. Година по-рано те са били на ниво от 5,287 милиона лева.
Всичко това позволи през 2009 година в условията на световна финансова криза БЕХ да внесе в държавната хазна 47,033 милиона лева дивидент. Сумата представлява цялата печалба на холдинга след отчисляването на задължителните 10% резерв. През тази година, благодарение на по-високата си печалба, се очаква холдингът да внесе по-висок от миналогодишния дивидент.
Ръководството на БЕХ ще продължи ефективното и прозрачно управление и разумната инвестиционна политика и през 2010 година, като целта е да се запази и дори подобри финансовата стабилност на компанията и да се утвърди ролята й на ключов играч на енергийната сцена не само в България, но и в региона, се казва в съобщението на холдинга.
Виж още "Най-големите търговци на ток в България"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg