EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Токът и горивата оскъпяват храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Токът и горивата оскъпяват храните

mail15:15 | 01.09.2021прегледи 710 коментарикоментари 0


Поскъпването на електрическата енергия и горивата доведе до повишаването на цените на храните и на инфлацията. Това заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски. Проучване на организацията показва, че цените на храните са увеличени средно с 5% от месец май 2021 г. насам. Най-сериозно повишение има при олиото, млечните и месни продукти, захарта и брашното. Горивата и електричеството са суровина за производителите и техните високи цени веднага се отразяват на крайния продукт – хранителните стоки. Дори зеленчуците и плодовете това лято са по-скъпи, заради повишените цени на транспортните услуги, коментира Пейо Майорски.

Според него високите цени на горивата и на електроенергията могат да доведат до допълнително покачване на стойностите на основните храни през есента и зимата. Цените на бензина и дизела са най-високите от началото на пандемията и вероятно ще продължат да влияят по веригата.

Скокът на цените на храните ще се предопределя, както от това доколко обвързан е с електроенергията производственият процес, така и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разходи. Повишаването ще се отрази върху покупателната способност на домакинствата през есента и зимата, тъй като по-голямо перо от бюджета им ще отива за храни и топлоенергия.

Новите цени на тока, горивата, природният газ и топлинната енергия реално ще се усетят от домакинствата след няколко месеца - в началото на отоплителния сезон, като конкретно за тези, които ползват парно и топла вода, ще изпитат най-сериозни затруднения, прогнозира още председателят на АЗП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg