EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Това трябваше да бъде годината на Уолстрийт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Това трябваше да бъде годината на Уолстрийт

mail10:34 | 28.12.2018прегледи 1387 коментарикоментари 0


Данъчната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп изведе коритовките на Уолстрийт до рекордно високи равнища това лято преди протекционистичната му политика и предизвестените повишения на дефицитите да сринат котировките на най-скъпите акции.

Това трябваше да бъде годината на Уолстрийт, пише днес френският в. "Ле-з-еко". Данъчната реформа, обявена няколко седмици по-рано от Доналд Тръмп щеше да изстреля нагоре печалбите на американските компании и да подхрани активното изкупуване на акции и повишението дивидентите на Уолстрийт. Един от водещите индекси на Уолстрийт - Стандард енд Пуърс 500 трябваше да се повиши с 23 на сто през 2018 година, а купените акции да достигнат 1 трилион долара. На практика Уолстрийт отчиташе рекорди до лятото и отбеляза най-продължителният период на повишение на котировките в историята си.

След това обаче замъкът от карти се разпадна. От рекордното си равнище, достигнато на 29 август Насдак, индексът на високотехнологичните дружества, се срина с 24 на сто и навлезе в така наречения мечи пазар (когато цените на акциите спадат), а Стандард енд Пуърс 500 изгуби 20 процента от максималните си стойности, отчетени през септември.

Тръмп запали фитила

Американските пазари преживяха трусове през годината заради повишението на лихвите по държавните облигации, но спадът трябва да се припише най-вече на Тръмп. Като запали фитила на търговска война срещу Китай, президентът на САЩ породи съмнение за жизнеспособността на растежа на китайската икономика, а след това и на световната и в същото време подкопа доверието на инвеститорите и на компаниите, посочва френското бизнес издание.

Ръководителите на компаниите от индекса Стандард енд Пуърс 500 бяха толкова предпазливи при представяне на резултатите си за третото тримесечие, че инвеститорите пренебрегнаха отчетените рекордни печалби. "Търговската война между САЩ и Китай без съмнение бе най-неочакваният елемент и най-главният за пазарите", констатира Жан-Жак Фридман от банката Натиксис (Natixis). "Още повече, че тя се прибави към нарастващите опасения за китайската икономика и най-вече за равнището на задлъжняването й. В началото пазарите приеха, че това е реторика против глобализацията, но с времето конфликтът придоби реални измерения. Освен това той отбеляза края на медения месец между пазарите и Доналд Тръмп, който изгуби образа си на "човек, който прави сделки", какъвто имаше в началото на мандата си", допълва Фридман.

Според най-новото изследване на Банк ъв Америка Мерил Линч (Bank of America Merrill Lynch) 47 на сто от инвеститорите очакват, че печалбите на компаниите ще се свият през идната година в целия свят, а делът на далите такъв отговор в традиционната анкета на банката е най-големият за последните 10 години, отбелязва "Ле-з-еко". /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102