EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тиквите - част от регенеративно земеделие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тиквите - част от регенеративно земеделие

mail17:33 | 13.10.2022прегледи 774 коментарикоментари 0


Във фермите в централен Илинойс, САЩ, които доставят по-голямата част от тиквата са консервиране в света, фермерите вече прилагат специфични регенеративни техники, за да намалят вредните емисиите, да привлекат естествени опрашители като пчели и пеперуди и да подобрят "здравето" на почвата, съобщава Асошиейтед прес.

Усилията им активно се подкрепят от "Либис" (Libby’s), 150-годишна компания за консервирани храни, която преработва от тези полета в Илинойс 120 000 тона тикви всяка година, или около 85 процента от общото количество в света.

Компанията-майка на "Либис", швейцарският конгломерат "Нестле" (Nestle), е една от постоянно увеличаващия се брой големи хранителни компании, които подкрепят прехода към регенеративно земеделие в САЩ, за да се даде възможност на почвата да се развива и обновява по естествден път - чрез намалена оран и задържане на насекоми, въглерод и други хранителни вещества. Други регенеративни земеделски практики включват редуване на култури или използване на по-малко синтетични химикали и торове, които могат да разграждат почвата с течение на времето.

Регенеративното земеделие има своите корени в местните култури. Представителите на племето Хопи все още използват древни методи за запазване на водата в Аризона. Това не е просто органично земеделие, което има по-строги правила и сертифициране, и отива по-далеч от устойчивото земеделие, като се стреми да подобри земята, а не просто да я запази, казва Рейчъл Малин, специалист по околната среда в "Нестле".

През 2019 г. "Дженерал Милс" (General Mills) си поставя за цел да наложи регенеративни практики върху 1 милион акра земеделска земя до 2030 г. Досега компанията заявява, че 225 000 акра са се включили в нейните програми.

Миналата година "ПепсиКо" (PepsiCo) се зарече, че ще прехвърли 7 милиона акра земеделска земя към регенеративно земеделие до 2030 г. А "Уолмарт" (Walmart) заяви, че ще подкрепи директно 30 000 фермери от Средния запад в прехода им към регенеративно земеделие до 2030 г.

Арохи Шарма, заместник-директор на програмата за регенеративно земеделие към екологичната група "Съвет за защита на природните ресурси", коментира, че хранителните компании отчитат екстремните температури и сушата, които са резултат от изменението на климата, и знаят, че трябва да се действа. Селскостопанският сектор е отговорен за 11 процента от емисиите на парникови газове в САЩ, почти толкова, колкото жилищните и търговските сгради, според Агенцията за опазване на околната среда.

Министерството на земеделието на САЩ също подкрепя прехода. В средата на септември агенцията обяви, че ще инвестира до 2,8 милиарда долара в 70 проекта в САЩ, които ще измерват и проверяват ползите от регенеративното земеделие за намаляване на парниковите газове.

Министерството на земеделието на САЩ заяви, че все повече изследвания показват, че регенеративното земеделие може да смекчи изменението на климата и да помогне на почвата да възвърне своята плодородност и устойчивост. Проучване, публикувано по-рано тази година от университета на Вашингтон, показа, че почвата във ферми, които са практикували регенеративни методи в продължение на поне пет години, съдържа два пъти повече въглерод от почвата в съседните конвенционални ферми, а храната, отглеждана в тях, е по-богата на витамини и минерали.

Но фермерите се нуждаят от финансова подкрепа, за да направят прехода, защото достигането до печалба може да отнеме три до пет години опити, грешки и предварителни разходи, допълва министерството.

Никой не следи броя на фермите в САЩ, използващи техники за регенеративно земеделие. Подобно на органичното, което представлява по-малко от 1 процент от земеделската земя в САЩ, регенеративните площи все още са значително превъзхождани от конвенционалните.

"Либис" започва своята програма за регенеративно земеделие през 2021 г. с 38 ферми в Илинойс, които отглеждат тикви на 6000 акра. Програмата е част от усилията за постигане на по-голямата цел на "Нестле" за набавяне на 50 процента от ключовите си съставки чрез регенеративни методи до 2030 г.

Бил Сакс, който отглежда тикви за "Либис" в Атланта, Илинойс, се занимава със земеделие от 47 години. Той се присъединява към програмата за регенеративно земеделие през 2021 г. и сега работи с учени от "Нестле" и екологичната консултантска фирма "ЕкоПрактисис" (EcoPractices) за тестване на почвата му и изпробване на нови методи.

Преди Сакс е орал своите 200 акра ниви с тикви, прилагал е химикали, отново ги е орал и след това ги е засаждал. Сега той обработва земята само веднъж преди засаждане, което запазва въглерода и други хранителни вещества в почвата и я прави по-малко податлива на ерозия от вятъра. Това също така намалява емисиите заради по-малкото работа с трактори и друго оборудване на дизелово гориво, отбелязва той.

Сакс е оставил някои ивици земя в имота си да станат естествени, с диви цветя и млечка, за да привличат опрашители. "Нестле" внася пчелни кошери, за да помогне за опрашването на неговите растения през целия вегетационен период, така че да може да разчита по-малко на синтетични торове.

Компанията изчислява, че Сакс е спасил 119 тона почва от ерозия през 2021 г. Добивите му са били по-ниски от предишните години, но по думите му той все още прави добра печалба, отчасти защото разходите му за гориво и торове са ниски.

Изследванията потвърждават опита на Сакс. Проучване от 2018 г. на Държавния университет на Южна Дакота и Фондация "Екдайсис" (Ecdysis) - изследователска група с нестопанска цел, е установило, че производството на царевица е с 29 процента по-ниско в регенеративните ферми в сравнение с конвенционалните, но печалбите са със 78 процента по-високи поради намалената оран, по-малкото използване на торове и пестициди и по-ниските разходи за вода.

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158