EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тестове по стандартите на НАТО в с. Змеево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тестове по стандартите на НАТО в с. Змеево

mail14:05 | 07.01.2022прегледи 695 коментарикоментари 0


Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group - IAG се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България, съобщиха от компанията. Първата стъпка е изборът на български полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО.
IAG е изпълнила задълженията си като подизпълнител на българската "Самел - 90", която през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на Силите за специални операции към Министерство на отбраната. Първите 45 машини вече са в България, като компанията е успяла да ги произведе в срок въпреки ковид кризата.
През 2021 г. за първи път изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО се провеждат и в България. Това стана възможно, след като ИАГ получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете в България.
Основателят и собственик на IAG - българският емигрант д-р Антон Стефов, избра "Централен артилерийски полигон - МО" в близост до с. Змеево за изпитанията с взривове, като няколко бронирани машини вече са успешно тествани и сертифицирани. Отлични оценки получиха и производителите на тротиловите отливки от "Института по металознание, съоръжения и технологии" при БАН.
Специалистите от БАН са разработили и използвали нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови изделия. Предстоят преговори за присъединяването на института към работните групи от специалисти, които създават и усъвършенстват стандартите на НАТО.

През август 2021 г. на "Централен артилерийски полигон - МО" бяха проведени тестове по стандарт NATO STANAG 4569 - ниво 4a и 4b за защита от взрив 10 кг. тротил и 50 кг. тротил страничен взрив. Предмет на сертифицирането беше тактическото превозно средство РИЛА 4х4 XTREME MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected). Изпитанията продължиха и през ноември 2021 г. с уникален страничен взрив със 100 кг. тротил съгласно NATO STANAG 4569. РИЛА 4х4 XTREME MRAP отново отговори на критериите за оценка и е най-лекият и бърз MRAP на пазара в своя клас днес.
IAG е основана през 1996 г. В компанията днес работят над 1000 души. Най-голямата производствена база е в Обединените арабски емирства, а останалите са в САЩ, Канада и Турция. Филиали на компанията има в България, Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка.
IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, както и за ООН и НАТО, в страни с повишена нестабилност. Компанията беше избрана и от NASA Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на компанията се ползват от гранична полиция, за омиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. ИАГ е сред първите производители в света с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили - BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg