EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тестов електробус до метрото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тестов електробус до метрото

mail19:22 | 18.07.2019прегледи 965 коментарикоментари 0


Тестов електробус ще се движи за една седмица в столичните квартали "Овча купел" и "Люлин". Целта е в бъдеще 30 подобни електробуса да бъдат довеждащ транспорт до метростанциите в кварталите. Машината е шестметрова, с 22 места и е подходяща за малките вътрешноквартални улици.

На последното си заседание Столичният общински съвет одобри кандидатстването на Столичната община по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." за доставка на нови електробуси, тролейбуси, трамваи и станции за зареждане. Общият размер на средствата за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 218 млн. лв. От Столичния автотранспорт подготвят документацията, за да се пусне обществена поръчка за избор на доставчик на електробусовете за довеждащ транспорт, каза кметът на София Йорданка Фандъкова:

Изграждаме метро, но е много важно хората да имат възможност да го използват. Затова в момента правим концепция за довеждащ транспорт за новите линии на метрото. Специално за район "Овча купел", който ни е пилотен, повечето улици не са достатъчно широки. Затова и взехме решение да направим проби за малки, шестметрови автобуси. Имаме възможност по ОП "Околна среда" да получим финансиране за такива автобуси. И безспорно най-екологичните, с нулеви емисии, са електробусите.

До два месеца се очаква от "Столичен автотранспорт" да са готови със заданието и тръжната документация, така че конкурсът за избор на доставчик да стартира, обясни директорът на дружеството Слав Монов:

Според проучванията един такъв автобус струва около 200-210 хиляди евро. Знаете, цените на електрическите автобуси са най-високи. Но имаме уверението, че ще имаме финансиране по ОП "Околна среда" да закупим електрически транспорт за довеждащите линии на метрото.

Преди да пристигне в София, електробусът е бил тестван в Мюнхен. Първата обиколка у нас с него направи европейският шампион на GT4 Павел Лефтеров, който ще обучава новите водачи на електробусовете в София. Обиколка на полигона в "Малашевци" с новия електробус направи и столичният кмет.

По време на едноседмичния тестов период електробусът няма да превозва пътници.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg