EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тестват подводно петролно поле в Бразилия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тестват подводно петролно поле в Бразилия

mail18:45 | 11.01.2024прегледи 567 коментарикоментари 0


Консорциум, ръководен от гигантите "Петробрас" (Petrobras), "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и "Шел" (Shell), ще тества в подводно петролно поле в Бразилия нова технология, която разделя петрола от въглеродните емисии още при извличането и инжектира обратно газа в находището, предаде Франс прес.

Тази технология има за цел да намали "интензитета на емисиите парникови газове, увеличавайки производствения капацитет на петролното поле "Либра", съобщи френската компания "ТоталЕнержи" в комюнике.

Редица производители на въглеводороди разчитат на технологии за улавяне и складиране на въглеродни емисии, за да поддържат дейността си, ограничавайки така вредните емисии, които са основният "виновник" за промените на климата.

Постигнатото в Дубай споразумение след края на КОП28 споменава и технологии за "елиминиране" за секторите, в които декарбонизацията е трудно постижима, призовавайки междувременно за "преход" извън електроенергията от изкопаеми горива.

"ТоталЕнержи" представя в комюникето си пилотния проект като "новаторска технология", която позволява да "се намали обема на изпратения на повърхността газ".

По-конкретно отделянето на маслото, което е част от петрола, на природния газ, както и на въглеродните емисии, които се намират в пластовете на находището, се извършва още в морето при извличането, преди петролът да се транспортира към повърхността, докато газът се инжектира отново в подземните недра.

"Освен непосредствената полза за операциите в Бразилия, новата технология ще намери приложения и в други проекти на компанията", уточнява Намита Шах, генерален директор на "УанТек" (OneTech) в "ТоталЕнержи", цитираната в комюникето.

Находището "Либра" е разположено в басейна на "Сантош" по крайбрежието на Бразилия на дълбочина от 2100 метра под дебел слой сол. 

Според данните на Националната петролна агенция на Бразилия то осигурява между 8 и 12 милиарда барела брутен петрол годишно.

Находището е ескплоатирано от бразилския гигант "Петробрас" (38,6 на сто) в партньорство с "ТоталЕнержи" (19,3 на сто), "Шел" - Бразилия (19,3 на сто), Китайската национална петролна корпорация (9,65 на сто), Китайската национална офшорна петролна корпорация (9,65 на сто) и Пе Пе Се А (PPSA - на сто).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158
30391