EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тестван бе пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тестван бе пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

mail06:01 | 15.07.2019прегледи 761 коментарикоментари 0


След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, на 13 и 14 юли 2019 г. бе планирано да бъдат извършени финалните изпитания. Целта бе да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими.

Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ Хидропрес и с Агенцията за ядрено регулиране, а товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор. Изпълнението бе предвидено за почивните дни в края на отминалата седмица с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период.

По време на изпитанията мощността на блока последователно бе  понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът бе изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден отново бе включен и започна повишаване на мощността в съответствие с графика.

Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността – 1040 МВт.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg