EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Терористични атаки в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Терористични атаки в Испания

mail07:24 | 18.08.2017прегледи 9558 коментарикоментари 0


Потвърденият брой на загиналите при атентата в Барселона от вчера следобед е ревизиран на 13, предаде Асошиейтед прес.
Според представител на каталунското министерство, цитиран от Ройтерс, той може да нарасне.
Жоаким Форн, представител на регионалното министерство на вътрешните работи заяви, че ранените са над 100.
"Нашият приоритет е да спасим животи. А другият ни приоритет е полицейското разследване, да намерим отговорните за атентата, както и всеки, който им е помагал пряко или непряко", каза регионалният премиер Карлес Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес.

Граждани на най-малко 24 страни са пострадали при атентата вчера в центъра на Барселона, предаде Франс прес, като се позова на местните власти. Българското министерство на външните работи съобщи снощи, че няма информация за пострадали българи.
Според информация към 1 ч местно време е известно за пострадали от Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Северна Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Румъния и Алжир.

Както е известно бял микробус се вряза сред пешеходци в историческия квартал Лас Рамблас на Барселона.

Часове по-късно бе съобщено за терористично нападение в испанския град Камбрилс. Каталунска полицейска говорителка заяви, че полицията е застреляла четирима атентатори в Камбрилс, а още един е тежко ранен, предаде Ройтерс.
По-рано каталунската регионална полиция съобщи в Туитър, че в Камбрилс, курортен град на брега на морето, се провежда операция във връзка с възможен терористичен акт.

В каталунското градче Камбрилс снощи бе извършено второ терористично нападение, което според властите е трябвало да повтори големия атентат от центъра на Барселона. Полицията смята, че е успяла да осуети плановете на терористите за нападение с много жертви, съобщиха осведомителните агенции.
Петимата терористи от Камбрилс са убити, пострадали са петима граждани и един полицай.
След като вчера в 17 ч. местно време бял микробус помете пешеходци на улица "Ла Рамбла" в Барселона, при което бяха убити 13 души, а стотина ранени, в полунощ местно време автомобил Ауди А3 се вряза в хора в Камбрилс - курорт на 120 километра южно от Барселона. Местната полиция откри огън по автомобила и четирима от петимата предполагаеми терористи намиращи се в него, бяха убити на място. Петият бе ранен и почина малко по-късно от раните си. Двама от шестимата пострадали в това нападение са в тежко състояние. Сред ранените има и един полицай.
Някои от атентаторите са носели пояси с експлозиви, които бяха обезвредени от сапьори.
Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Барселона, но засега никой не е поел отговорност за атаката в Камбрилс.
Няма информация за самоличността на нападателите от Камбрилс.
За атентата в Барселона са задържани двама заподозрени - един испанец и един мароканец. Самоличността на испанеца не се съобщава. Знае се, че е роден в Мелиля в Северно Мароко. Бил е задържан в Алканар на 200 километра южно от Барселона. В това населено място в сряда вечерта е имало експлозия в къща, при която е загинал един човек, а седем са били ранени, съобщи днес полицията. Разследващите свързват този взрив с атентата в Барселона. Смята се, че обитателите на жилището, в което е станала експлозията, са приготвяли експлозив, който е избухнал.
Според испански медии задържаният мароканец е Дрис Укабир. С негови документи е бил нает буса, използван в Барселона. Укабир е бил арестуван в Рипол на стотина километра северно от Барселона, когато отивал в полицията, за да каже, че документите му са били откраднати.
Шофьорът на микробуса все още се издирва. Свидетел го описва като много млад мъж, на около 20 години, с тясно лице.

Tweet на Доналд Тръмп

Изучавайте какво е правил генерал Пършинг с терористите. След това 35 години  не е имало радикален ислямистки терор.

zoom_sss

Американският президент има предвид легендата, според която по време на американската окупация на Филипините генерал Пършинг наредил да бъдат екзекутирани 49 от 50 мюсюлмански затворници. Те били застреляни с куршуми, потопени в свинска кръв – нечисто животно според мюсюлманската традиция. Последният затворник бил пуснат, за да разкаже и за останалите зверства. От страх, че няма да отидат в рая, мюсюлманските бунтовници оставили оръжие.

„В Испания си мислехме, че сме недосегаеми. Решихме, че след 11 март няма да се случи нищо. 17 август ни отне невинността”. Това пише в El País испанският журналист Рубен Амон.

Ясно беше, че "Даеш" ще си препише клането в Барселона. Това не означава, че групировката е участвала в замислянето и логистиката на атентата, но Ал Багдади успя да патентова имитативния, свързан със средата, тероризъм. Постигна интелектуалното, пропагандното авторство на всяко действие, залегнало в посланието на войната срещу Запада.

Коментари във френската преса

Тероризъм low-cost – така френското издание Le Figaro определя терористичните атаки, ударили отново сърцето на Европа. Друг вестник - Le Journal de la Haute-Marne също акцентира върху ниския бюджет, с който терористите нанасят толкова голямо зло всеки път. Поредният атентат, който напълно отговаря на „терористичния маркетинг”, пише L’Union/L’Ardennais.

No pasaran! (Няма да преминат!), пише Libération.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg