EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Терористичен акт в Лондон: убити и ранени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Терористичен акт в Лондон: убити и ранени

mail07:10 | 23.03.2017прегледи 2729 коментарикоментари 0


Британският министър-председател Тереза Мей каза днес, че извършителят на вчерашното нападение в Лондон е бил роден във Великобритания и е бил известен на разузнавателните служби, предаде Ройтерс.
    "Това, което мога да потвърдя, е, че мъжът е бил роден във Великобритания и че преди няколко години е бил разследван от /службата за контраразузнаване/ МИ5 във връзка с опасения за насилствен екстремизъм", каза Мей пред парламента.
    "Той е бил периферна фигура", добави тя. По думите й "случаят е стар, той не е бил част от сегашната разузнавателна картина".
    Мей заяви, че не е имало предварителна разузнавателна информация за неговите намерения, нито за заговора.
    "Когато оперативните съображения позволят, самоличността му ще бъде разкрита пред обществеността", каза тя.
    Мей каза, че тероризмът няма да победи, и призова Великобритания да продължи с ежедневните си дейности и да се придържа към своите ценности.
    "В този момент е толкова важно да покажем, че именно нашите ценности ще победят, че терористите няма да спечелят, че ще продължим живота си, като покажем, че единството на целта и ценностите, които споделяме като една нация, ще продължат, и гарантираме, че терористите ще бъдат разгромени", каза тя.
    Мей заяви, че сред пострадалите при нападението е имало хора от 11 националности, посочва ТАСС.
    "Освен 12 британци, приети в болница, знаем, че сред пострадалите има три френски деца, двама румънци, четирима южнокорейци,  германец, поляк, ирландец, китаец, италианец, американец и двама гърци", каза тя.
    "Поддържаме тесни контакти с властите на тези страни, чиито граждани са пострадали", заяви Мей.
    Според нея "милионите прояви на нормалност" са най-добрият отговор, който може да се даде на тероризма, отбелязва Асошиейтед прес.

Убитите в нападенията, станали вчера в Лондон на моста Уестминстър и в района на парламента, са вече петима, предадоха световните агенции рано сутринта. Сред тях има един полицай, трима цивилни, както и самият нападател, който бе ликвидиран край парламента, уточнява Асошиейтед прес. Новината съобщи Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд.
Той каза, че ранените, според новите данни, са 40.
"Няма да правя коментари относно самоличността на нападателя. Но ние отдаваме приоритет на версията, че той може да е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм", каза Роули.
Вчера мъж, облечен в черно и с брада, вряза колата си в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон. После се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в заграждения. Там той изскочи от колата, размахвайки нож и намушка с нож един полицай, преди да бъде ликвидиран.

Предполагаемият убиец.

 

Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента.
Британската полиция съобщи, че в идните няколко дни по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи, предаде Асошиейтед прес.
Бъкинганският дворец пък съобщи, че британската кралица Елизабет Втора е отложила планираното откриване на новата централа на Скотланд ярд, предаде АП.
Това трябваше да се случи днес, но от съображения за сигурност, породени от терористичната атака в Лондон, визитата на кралицата в новата централа на Скотланд ярд е отложена, се казва в съобщение на двореца.
На церемонията Елизабет Втора трябваше да бъде придружавана от съпруга си принц Филип.

 


22 март

Британската полиция съобщи, че инцидентът край парламента в Лондон този следобед, при който полицейски служител бе пронизан, а неговият нападател застрелян, е „терористичен акт“, предаде AFP. „Ще третираме инцидента като терористичен акт, докато не разберем нещо различно“, пише в официално заявление на британската полиция. 

В британския парламент е обявено състояние на извънредно положение, след като мъж, за когото се споменава, че е бил въоръжен с нож, е преминал през портите и е навлязъл в двора на институцията, пише The Guardian.
Свидетели сочат, че са чули писъци и изстрели от огнестрелно оръжие, както и че са видели двама души да лежат в двора пред парламента. Протичащото в това време изслушване в долната камара е било прекратено, а полицията е отцепила мястото около инцидента.  

 Свидетели сочат, че петима души са били блъснати от кола край британския парламент, където преди по-малко от час проникна нападател, пише The Independent.
Свидетелят на случилото се Радослав Сикорски, преподавател в Центъра за европейски изследвания в Харвард заяви, че е видял най-малко петима души да лежат на земята, след като са били „пометени“ от автомобил. „Чух нещо, което си помислих, че е катастрофа и когато погледнах през прозореца видях ранени хора“, заяви той. „Един от тях кървеше обилно“, добави той. 

 Председателят на долната камара на британския парламент Дейвид Лидингтън заяви, че полицейски служител е бил пронизан, а нападателят, който по-рано проникна в двора на институцията, е бил прострелян, пише The Guardian.

Британски медии съобщават, че автомобил се е врязал в тълпа на Уестминстърския мост, преди да се забие в оградата на Уестминстърския дворец. Според свидетели от колата е излязъл най-малко един мъж на средна възраст, който е нападнал намиращ се наблизо полицай. Нападателят е бил прострелян, а служителят на реда е бил видян да се движи, лежейки на земята. „Бяхме повикани около 2:40 ч. след съобщения за инцидент на Уестминстърския мост. Разглежда се като инцидент с огнестрелни оръжия“, написаха от лондонската полиция в Туитър, допълвайки, че на мястото има изпратени екипи. От „Даунинг стрийт“ съобщиха, че премиерът Тереза Мей, която по времето на инцидента се е намирала в сградата на Камарата на общините, не е пострадала. Малко след инцидента тя е напуснала мястото.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg