EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Терзиева: Договореността по ОПРР = 105%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Терзиева: Договореността по ОПРР = 105%

mail07:00 | 04.07.2014прегледи 2176 коментарикоментари 0


Оперативната програма "Регионално развитие" /ОПРР/ към днешна дата е договорена на сто и пет процента, коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БТА. Тя представи отчет за работата на ведомството през първата година от мандата на правителството.
Сключени са договори общо за близо 3,2 млрд.лева, а разплатените средства са 2,1 млрд. лева, от които 746 млн. лева за изплатени за периода юни 2013 г. - 26 юни 2014 г., като ръстът на плащанията е около 26 процента спрямо предходния период.
По отношение на спрените плащания по две от приоритетните оси на програмата министърът напомни за срещата си в ЕК, на която е са били изложени съображенията на министерството за несъгласие с
повечето от констатациите в писмо по този повод, както и за липсата на предварителен одитен доклад. Въпреки липсата на такъв доклад, е направен план за действие, който всяка седмица се отчита пред ЕК, допълни Терзиева.

От началото на мандата на настоящия кабинет  до този момент 1355 километра са завършените пътни проекти на стойност над 871 млн. лева, 900 км за 1,4 млрд. лева са в процес на изпълнение, по Европейския фонд за регионално развитие над 270 км второ- и третокласни пътища са рехабилитирани и за общо близо 120 км продължава работата. По програмата "Транзитни пътища 5" през тази година продължава рехабилитацията на още около 500 километра национални пътища, отбеляза още Десислава Терзиева.

Тя уточни още, че е внесла предложение за приемане на постановление на МС за отпускане на целеви средства за тази година, с които да бъде платено за работата на "Автомагистрали - Черно Море" по участък от магистрала "Хемус". Тя каза това в отговор на въпрос по повод готвени протести на работниците и служителите в строителното дружество в Шумен заради неизплатени заплати. Министърът добави, че се надява в най-скоро време да има положително становище по този въпрос от Министерството на финансите.
Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков каза пред медиите, че от компанията твърдели, че имат подготвени сертификати за извършени дейности за 11 млн.лева, но те официално не са внесени в агенцията за разглеждане и разплащане.
Този обект винаги е бил финансиран с целеви средства от държавния бюджет и е необходима санкция на МС за целево финансиране, напомниха от АПИ.
Министър Терзиева съобщи, че за 2014 г. няма изготвен и приет график за изпълнение на строително-монтажни работи на обекта и в пътната агенция не са постъпвали сертификати, отчитащи
изпълнени строителни дейности за годината. В договора няма предвидена клауза за заплащане на доставяни или произведени материали за обекта и такива суми не се дължат, каза Терзиева.
Въпреки всичко, заради важността на този обект, като министър съм подготвила всички необходими документи и съм ги внесла за съгласуване в Министерството на финансите още преди няколко
месеца с цел да осигурим средства, с които да се разплатим, след като се спази цялата процедура по сертифициране през АПИ, допълни тя.
 


Тагове: МРР, отчет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg