EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Телефонен разговор Борисов/Путин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Телефонен разговор Борисов/Путин

mail08:21 | 07.08.2016прегледи 5347 коментарикоментари 1


/Обновена/ Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с българския премиер Бойко Борисов. Двамата са обсъдили съвместните проекти в сферата на енергетиката, съобщи пресслужбата на Кремъл. „На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на РФ Владимир Путин и българския министър-председател Бойко Борисов. Бяха обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните енергийни проекти“, се казва в съобщението. По време на разговора е било договорено да се активизира сътрудничеството в рамките на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Малко по-късно правителствената пресслужба на България съобщи: 

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Руската федерация Владимир Путин обсъдиха създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Министър-председателят и президентът проведоха телефонен разговор по инициатива на премиера Борисов ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Бойко Борисов и Владимир Путин изразиха задоволство от обсъжданията и резултатите от сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведена през януари т. г. в София. Те акцентираха на необходимостта от интензифициране на нейната работа, което би допринесло за увеличаване на стокообмена между двете страни, който в последните години не отговаря на потенциала си.

Министър-председателят и президентът обсъдиха и възможностите за увеличаване на туристите, като отбелязаха, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.

Разговорът идва ден, след като българският министър-председател получи писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което се посочва, че"ЕК продължава да работи усърдно по концепцията за газов хъб „Балкан”, в която биха могли да се включат и доставки на газ от Русия". 

Първи коментар на Борисов

След получаването на становището на ЕК и изразената позиция от президента на Русия Владимир Путин задачата ни е да търсим инвеститори за Европейския газов хъб "Балкан", както и за довършването на проекта за АЕЦ "Белене", каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов. По думите му за атомната централа има варианти, включително тя да бъде изпълнена като частен проект с малко участие на държавата. Експертите трябва да се произнесат и да направят конкретни предложения, но те задължително трябва да устройват и руската страна, посочи Борисов.
   При риториката от България към Русия в последно време, както и санкциите на европейско ниво срещу тази държава, доста мислих, преди да поискам разговор с президента Путин, каза премиерът. Той изрази благодарността си, че диалогът е бил осъществен, и уточни, че руският ръководител е бил много добронамерен. Президентът Путин каза включително, че отново искат да ремонтират свои кораби у нас, посочи Борисов. По думите му руският държавен глава е изразил готовност и да изпрати свои енергийни експерти, които да помогнат България да се измъкне от настоящата ситуация. Русия също губи милиони, така че и за нея е добре да бъде намерено решение по темите за газовия хъб и за "Белене", каза Борисов.
   Премиерът припомни, че към днешна дата срещу България има осъдителна присъда, според която страната ни е длъжна да даде 553 милиона евро, за да придобие два реактора. Междувременно ежедневно върху тази сума се начисляват лихви от 167 хиляди евро, каза Борисов. Той посочи още, че е проблем и спирането на проекта "Южен поток". Тръбите за него са още на пристанищата във Варна и Бургас, каза премиерът и допълни, че в тази ситуация страната ни е изправена отново пред тежки съдебни процедури. Тук няма политика - ляво, дясно, има споразумения, каза Борисов. Той допълни, че страната ни има интерконектор с Гърция, до 1-2 месеца ще бъде готов и този с Румъния. Правим със Сърбия, както и с Турция, където компресорите са реверсивни, от Европейския хъб "Балкан" край Варна по сегашната преносна мрежа през Петрич влизаме в Солун, посочи Борисов. По думите му тъй като мрежата е готова, по нея може веднага да потече газ, включително и руски.
   Развитието на нещата ме кара да бъда оптимист и, ако политическата класа в България съумее да бъде единна, нещата ще се развият добре, посочи премиерът. По думите му е от голямо значение какви ще бъдат резултатите от конференцията по газовите проблеми, която ще се проведе на 5 и 6 септември във Варна. Важното е да решим енергийните си проблеми, всичко останало са дреболии, посочи Борисов в отговор на въпрос, свързан с предстоящите президентски избори.
Сътрудничество между Русия и България съществува и в сферата на атомната енергетика, по-специално модернизирането на АЕЦ "Козлодуй", допълва ТАСС.

Снимка: Архив

 


 
Коментари
 
stamat - 06-08-2016 г. 08:21:09

Golemiq shlem maj shte go naprawi BB

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg