EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тежки преговори с Газпром се очертават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тежки преговори с Газпром се очертават

mail16:55 | 14.07.2010прегледи 523 коментарикоментари 0


За доставни цени под 300 долара за 1000 куб. м  за руския газ ще настоява България, стана ясно от пресконференция на премиера Борисов, изпълнителния директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов /който води разговорите с Газпром за цената на газа/ и Ангел Семерджиев, ръководител на ДКЕВР.

Предстоят изключително тежки преговори с Русия за цената на природния газ, каза пред журналисти днес  в МС премиерът Бойко Борисов. 
Преговорите с Русия така са водени, че ние не знаем на каква цена продава "Газпром" и каква е печалбата на посредниците, каза Бойко Борисов. Ако бях водил такива преговори никога не бих ги наричал "голям шлем", каза Борисов.
На границата на България цената на природния газ е малко над 338, 4 долара за 1000 куб. метра. Ние не знаем цената, на която "Газпром" продава на посредниците но  според анализ на "Булгаргаз"  отстъпката за  тях е около 6,5 процента, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.
През последното тримесечие цените на природен газ  на границата на страната формират  около 60 -  67 процента от  цената, на която се продава на крайните потребители, каза Димитър Гогов.  Надценката  за "Булгаргаз" е 1,5 на сто, а около  3,5 на сто е
таксата за пренос от "Булгартрансгаз".  Останалите 32 процента  от крайната цена се падат  на газоразпределителните дружества, каза Гогов. Същественото за България е,  че компанията майка "Газпром" продава на  своята дъщерна фирма "Овергаз Инк", която би трябвало с отстъпките,  които  получава,  да развива  българската газопреносна мрежа, каза Гогов.Цената на природния газ е висока за "Булгаргаз" и е ниска за потребители, защото дружеството продава на по-ниска цена, от която е купува, каза Димитър  Гогов.  Ако тази практика продължи дружеството може да фалира, коментира Бойко Борисов. Председателят на ДКЕВР  Ангел  Семерджиев каза, че  една от причините за високите цени  на природен газ за крайните потребители е много ниската използваемост на мрежата. Сега се използва само 12 - 15 процента от нейния капацитет, защото 
върви трудно присъединяването на битови потребители, заради високата цена на синьото гориво. Присъединяването на обществените сгради  става сравнително  бързо в общините, където има природен газ, но това не е така за битовите потребители, които избират твърдото гориво за отопление, каза Семерджиев. Надявам се  ДКЕВР да осъществят контрол върху  газоразпределителните дружества, каза още  премиерът.



Тагове: газ, цена, доставки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161