EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тежката индустрия не може да мине на зелена енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тежката индустрия не може да мине на зелена енергия

mail09:15 | 30.10.2023прегледи 526 коментарикоментари 0


Към днешна дата тежката индустрия не може да мине изцяло на зелена енергия, коментира за БТА доц. д-р Йордан Иванов от катедра "Индустриален бизнес и логистика" на Икономическия университет във Варна. Той е сред организаторите на кръглата маса, посветена на перспективите пред индустриалния бизнес, чийто домакин е висшето училище.

Форумът събра представители на академичната общност, на бизнеса и на работодателски организации. Срещата бе посветена на 70-годишнината на катедрата и на 75-годишнината от създаването на специалността "Индустриален бизнес и предприемачество" в университета.

През последните години предприятията изглеждат по много по-различен начин, няма ги пушещите комини, посочи Иванов. Това според него е доказателство, че индустрията може да не нанася сериозни щети на околната среда.

Бизнесът все повече инвестира – доброволно или не, в зелената и кръгова икономика, допълни Иванов. И уточни, че българските предприятия не правят изключение и повече от тях вече не застрашават екологията.

За производството на зелена енергия, Иванов коментира, че не може да задоволи нуждите на индустрията. Коефициентът на полезно действие на един соларен парк изобщо не може да се сравни с този на ТЕЦ, АЕЦ, дори на ВЕЦ, посочи експертът.

По думите му ефектът от вятърните и фотоволтаичните паркове също не е толкова голям. Неговото лично мнение е, че страната ни трябва да акцентира върху развитието на атомната енергетика. При правилна експлоатация на централата, тази енергия може да бъде приравнена към зелената, обясни Иванов.

Според него проблемът със съхранението на отработеното ядрено гориво е абсолютно съотносим с този, с който тепърва ще се сблъска обществото – къде ще бъдат складирани фотоволтаиците и батериите на електроавтомобилите, когато изтече срокът им на живот. За ползването на водорода като енергиен източник, той коментира, че водородната клетка не е по-малко опасна от ядрен реактор.

Това обаче е бъдещето – да се търсят алтернативни варианти, защото колкото и да се говори, че индустрията е "мръсна", тя ще продължи да съществува, обобщи експертът.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg