EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тевтонски проблеми пред германската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тевтонски проблеми пред германската икономика

mail19:40 | 29.04.2009прегледи 670 коментарикоментари 0


Германското правителство обяви, че икономиката на страната ще се свие с 6% тази година, а безработните ще достигнат 4.6 млн. през следващата, съобщи сп. Der Spiеgel.
Прогнозота е три пъти по-мрачна от предишната, която вещаеше спад от 2.25%.
Това ще е най-лошото представяне на икономиката от Втората световна война. Предишният й най-голям спад бе от 0.8% през 1993, малко след обединението на страната.
Все пак правителството прогнозира слабо възстановяване през 2010, въпреки че редица анализатори не са много съгласни. Германия понася тежки удари заради свитото търсене на нейните експортни стоки.
Минала седмица осемте водещи икономически института на страната, прогнозираха понижение на икономиката от 6% през тази година и продължаващ спад през следващата. Според тях безработицата ще удари 10%.
Мрачната прогноза почти съвпада с тази на МВФ, който прогнозира свиване от 5.6% тази година. Това е най-резкия спад в сравнение с всички големи икономически сили, с изключение на Япония.
Германия е най-големият световен износител и най-голямата икономика в Европа. Нейнотo представяне влияе много силно на икономическите перспективи пред 16-те държави от еврозоната.
Според германския икономически министър нещата могат да се подобрят към края на годината, като в подкрепа на твърдението си цитира няколко положителни нагласи в бизнес доверието. „Има всички признаци за евентуално оттласкване от дъното”, заяви Карл-Теодор цу Гутенберт.
Растящите проблеми пред икономиката бяха илюстрирани от дълбок спад в приходите на водещите компании през първото тримесечие. Крупният химически концерн Bayer обяви срив в печалбата си от 44% заради глобалната икономическа криза, която сви рязко търсенето.
Производителят на гуми и авточасти Continental обяви загуби от 267 млн. евро заради намалялото търсене на автомобили.
По-рано тази седмица водещият автопроизводител Daimler съобщи, че е на червено с 1.3 млрд. евро през първото тримесечие на годината.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg