EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Твърд Брекзит ощетява Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Твърд Брекзит ощетява Германия

mail17:40 | 10.10.2018прегледи 602 коментарикоментари 0


Евентуален твърд Брекзит ще доведе до допълнителни митнически тарифи за германските компании от над 3 млрд. евро годишно, обяви базираният в Кьолн немски икономически институт IW, като добави, че в този случай германският износ за Великобритания може да спадне с до 57 на сто, съобщава Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че преговорите за слагане на край на продължилото четири десетилетия членство на Великобритания в Европейския съюз навлязоха в своя последен етап повече от две години, след като британците гласуваха на референдума през 2016 година в подкрепа за Брекзит. Преди дни се заговори, че Великобритания и ЕС обмислят да постигнат значителен напредък в преговорите на предстоящата среща на върна на 17 и 18 октомври.

Според анализ на икономическия институт IW, твърд Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без постигане на споразумение) ще засегне тежко автомобилния сектор, в който има заети около 800 хиляди германци и който представлява най-големия износител на страната, тъй като подобен негативен сценарий ще струва около 60% допълнителни разходи за автомобилната индустрия.

Базираният в Кьолн институт отбелязва, че около 5% от брутния вътрешен продукт на Германия зависи пряко или косвено от търговията с Обединеното кралство, което го прави третият най-важен търговски партньор за германските фирми. От IW обаче добавят: "Това може да се промени драматично в обозримото бъдеще".

Позовавайки се на потенциалното рязко понижение на германския износ за Великобритания, ако се случи сценария твърд Брекзит, анализаторът от института IW Маркус Юнг заяви:

"Този ужасен сценарий трябва да принуди политиците да действат конструктивно".

В дългосрочен план, евентуален твърд Брекзит вероятно ще доведе до повишаване на цените и до промяна на потоците на произведените в Германия стоки, добави той.

В подобен дух е и изказването на Йоахим Ланг - управляващ директор на германската индустриална асоциация BDI, която е най-влиятелната лобистка групировка в страната.

Според него е необходимо пробив в преговорите за Брекзит на предстоящата европейска среща на върха на 17-и и 18-и октомври. "В противен случай има риск, че Европа ще се окаже в неконтролиран Брекзит и това може да провокира огромна криза", отбеляза Ланг.

И шефът на BDI подчерта, че твърдият Брекзит би причинил огромни трудности за десетки хиляди компании в Европа и за стотици хиляди служители във Великобритания и в Европейския съюз. Той отбеляза, че много компании се готвят за твърд Брекзит, като някои от тях дори искат да прекратят производството във Великобритания от април догодина, тъй като няма да могат да бъдат подсигурени маршрутите за доставки. Други от тях пък преместват централите си от Великобритания, приспособявайки тяхната правна рамка и търсейки нови транспортни маршрути.

Йоахим Ланг посочи, че не разполага с цялостни данни за това колко средства са изразходвали компаниите за подготовка за Брекзит, но отбеляза, че отделни фармацевтични и химически компании са изхарчили до 100 милиона британски лири за подобна подготовка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg